Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20160726 davek
Če ste od Finančne uprave RS (Furs) prejeli informativne izračune dohodnine v drugi tranši, tj. z datumom odpreme 31. maja 2016,  sta za vas pomembna bližajoča se datuma, ki zadevata doplačilo in vračilo dohodnine.

Doplačilo in vračilo dohodnine – datumi, ki jih ne gre zamuditi
Če morate dohodnino doplačati, se rok za plačilo izteče v ponedeljek, 1. avgusta 2016. Datum je natisnjen tudi na plačilnem nalogu, ki je sestavni del informativnega izračuna dohodnine. Zavezancem, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor – katerega rok se je iztekel 30. junija 2016 – jim zneska ni treba poravnati, saj ugovor zadrži izvršitev.

Ob tem Furs spominja tudi na pravico, da se odmerjeni davek lahko poravna v več obrokih. Najenostavnejši in najhitrejši način je plačilo na tri obroke. V primeru vložitve obrazca ni treba predložiti nobenih dokazil o dohodkih, prihrankih in premoženju zavezanca in njegovih družinskih članov. Roka za vložitev obrazca ni, priporočajo pa, da ga zavezanci vložijo čim hitreje. Najbolje takoj po prejetju plačilnega naloga, ki ga ne morejo plačati v enkratnem znesku, so še zapisali na Fursu.

Zavezanci, ki so upravičeni do vračila dohodnine, bodo znesek na svoj TRR prejeli v petek, 29. julija 2016. Ura vračila sredstev ni določena, saj je ta odvisna od plačilnega prometa posamezne banke, so nam sporočili s Fursa.

Po oceni Fursa je 21,6 odstotka zavezancev, ki so izračune prejeli v drugi tranši, z doplačili, 59,5 odstotka z vračili, 18,9 odstotka pa brez vračila ali doplačila dohodnine. Povprečni znesek doplačila znaša 342 evrov, povprečni znesek vračila pa 518.

Spomnimo, 1. avgust je tudi rok za vse tiste, ki niti v prvem niti v drugem svežnju od Fursa na dom niste dobili informativnega izračuna dohodnine. V kolikor ste lani prejemali dohodke, ki so obdavčeni z dohodnino, jih morate napovedati sami, ne glede na višino teh prihodkov. Več si lahko preberete v Dohodninska napoved tudi za vse tiste, ki vam Furs izračuna ni poslal na dom.

Več informacij na www.data.si.