eDavki: Ali delodajalec plačuje prispevke?

20190123 prispevki
Odlsej z aplikacijo eDavki lahko preverite tudi, ali vam delodajalec ustrezno plačuje prispevke.
Zaposleni lahko odslej na svojih mobilnikih preverjajo, ali jim delodajalec plačuje prispevke za socialno varnost. To namreč omogoča Fursova mobilna aplikacija eDavki, ki ima sicer skupno skoraj 30 uporabnih funkcionalnosti. Kot so navedli na Finančni upravi RS (Furs), bodo zavezanci, ki si bodo na mobilne telefone naložili brezplačno aplikacijo eDavki in ki jim delodajalec v preteklem mesecu ni obračunal in/ali plačal prispevke za socialno varnost, dobili obvestilo o tem na telefon. Obvestilo bodo prejeli tudi, če bo aplikacija zaprta.

"Nikakršna aktivnost z njihove strani ne bo potrebna, saj jih bomo obveščali samoiniciativno. Na ta način bodo lahko brez skrbi, ali imajo plačane prispevke za socialno varnost," so poudarili.

Pristojnost Fursa glede postopanja v primeru neobračunanih in/ali neplačanih prispevkov za socialno varnost se sicer ni spremenila. Tako bo uprava še vedno postopala v skladu s svojimi pristojnostmi. Če delodajalec ne predloži obračuna, ga takoj pozove k predložitvi, medtem ko v primeru neplačila začne postopek davčne izvršbe.

Mobilna aplikacija eDavki ima sicer skoraj 30 uporabnih funkcionalnosti. Med temi so na Fursu izpostavili še personalizirani koledarček, preko katerega bodo zavezanci prejemali obvestila o njihovih konkretnih obveznostih in pravicah (npr. obvestilo o izteku roka plačila določenega davka). Če bodo uveljavljali olajšavo za vzdrževane družinske člane, jim bo na voljo predizpolnjen obrazec.

"Če si bodo na svoje mobilne telefone naložili aplikacijo eDavki, verjamemo, da bo njihovo poslovanje s Fursom enostavnejše, predvsem pa ne bodo več v negotovosti glede morebitnega neplačevanja prispevkov za socialno varnost," so še navedli na Fursu.

Omenjeno mobilno aplikacijo najdete tukaj.

Več informacij na www.fu.gov.si.