Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20200325 HP Indigo 100K Digital Press
HP je za Drupo pripravil premierno predstavitev osrednjega modela sistemov Indigo 5. generacije, to je HP Indigo 100K, ki je zasnovan za neprekinjeno tiskanje.
HP se je namenil na Drupi predstaviti svojo celotno novo serijo digitalnih tiskarskih sistemov Indigo 5. generacije. Posebnost pa bo predstavitev vizije 6. generacije naprav Indigo v okviru sistema ozkega rotacijskega digitalnega tiska etiket, ki naj bi se zoperstavil klasičnim tehnikam tiska teh.

Vsi novi modeli zagotavljajo izjemne hitrosti tiska in številne nove funkcije, ki nadgrajujejo vsestranskost uporabe teh in višajo stopnjo avtomatizacije procesa tiska. Novi sistemi so po navedbah proizvajalca različno namenski, namenjeni so področju tiska klasičnih akcidenčnih aplikacij, etiket in embalaže ter tudi ofsetnim tiskarnam z dnevno masovno produkcijo.

Novi model sistema HP Indigo 100K (5. generacije naprav Indigo) je zasnovan za neprekinjeno tiskanje v formatu B2 z nazivno hitrostjo do 6000 pol/uro. Po mnenju proizvajalca naj bi bil zato primeren za zahtevnejša ofsetna tiskarska okolja. Njegova robustna zasnova je podobna ofsetnim klasičnim tiskarskim strojem, zato zagotavlja visoko natančnost skladja, barvno vrednotenje in korekcija se izvajata neposredno med tiskom. Številna pripadajoča orodja in funkcije pa sistemu zagotavljajo visoko stopnjo avtomatizacije tiska, kar nenazadnje zagotavlja konsistentno visoko kakovost tiskovin. Ima štiribarvno zasnovo in omogoča hitro menjavo nalogov in tiskovnega materiala. Namenjen je proizvodnim okoljem z mesečnim ciklom tiska vse do milijon obojestranskih izpisov formata B2.

Na Drupi naj bi HP predstavil sledeče nove modele strojev:
  • HP Indigo 15K za akcidenčni tisk v formatu B2 s hitrostjo štiribarvnega tiska 3450 pol/uro oziroma 4600 pol/uro v načinu tiska EPM. Podpira medije debeline do 600 mikronov in upodabljanje v napredni tehniki HD FM. Na voljo so številna posebna barvila.
  • HP Indigo 7K omogoča izpis formata SRA3+ s hitrostjo tiska do 160 A4-strani/minuto v načinu tiska EPM. Omogoča uporabo do 7-barnvih kanalov, zato so na voljo posebna barvila, dodatna opcija pa omogoča tisk medijev debeline do 550 mikronov.
  • HP Indigo 7 Eco omogoča izpis formata SRA3+ in kot vstopni model omogoča tisk s štirimi procesnimi barvami in uporabo dodatne pete barvne enote. Zato so na voljo posebna barvila. Velja za skromnejšo različico modela HP Indigo 7K.
  • HP Indigo 6K je namenjen tisku etiket s širino vodil medijev od 200 – 340 mm. Podpira medije debeline od 12 do 450 mikronov, ki jih lahko potiska s hitrostjo do 40 m/min v načinu EPM. Njegova zasnova omogoča tisk toplotno občutljivejših medijev, papirja, folij in kartona.
  • HP Indigo 8K je prav tako namenjen tisku etiket s širino vodil medijev od 200 – 340 mm. Podpira medije debeline od 12 do 450 mikronov, ki jih lahko potiska s hitrostjo do 80 m/min v načinu EPM. Omogoča tisk toplotno občutljivejših etiketnih materialov in skrčljivih folij.
  • HP Indigo 25K je namenjen tisku gibke embalaže in je opremljen z vodili medijev širine od 400 do 762 mm. Podpira medije debeline od 10 do 400 mikronov, ki jih lahko potiska s hitrostjo do 42 m/min v načinu EPM. Omogoča tisk nekaterih folij, skrčljivih folij, PE-etiket, laminatov in papirja.
  • HP Indigo 35K je namenjen tisku zložljive embalaže v največjem formatu 750 x 530 mm, podprti mediji so: karton, standardni, reciklirani, metalizirani in opcijsko nekateri sintetični materiali. Debelina teh lahko znaša od 140 do 630 mikronov, hitrost tiska pa znaša največ 4600 pol/uro v načinu EPM.
  • HP Indigo 90K je sistem nekončanega tiska iz zvitka formata B1.

Po navedbah proizvajalca so vse nove funkcije za starejše modele omenjenih sistemov na voljo v obliki paketa  “Value Pack”. Vsi novi modeli bodo po načrtih javnosti na voljo konec letošnjega leta.

Šesta generacija Indiga, ki bo prvič predstavljena s sistemom tiska etiket, ima po navedbah HP-ja novo strojno arhitekturo. Omenjen novi model HP Indigo V12 Digital Press je strojno zasnovan na tehnologiji tekoče eletrofotografije LEPx, zagotavljal pa naj bi tisk hitrosti do 120 m/min, kar je primerljivo izhodnim zmogljivostim tovrstnih klasičnih strojev za tisk etiket. Z uporabo do dvanajst barv, različnimi novimi funkcijami vključno s povezanimi barvno upravljalnimi, kot je denimo Spot Master, in ločljivostjo izpisa 1.600 dpi lahko kakovostno potiska različne materiale, tudi tanke in problematične folije.

HP je za letos napovedal tudi nadgradnjo svojega programskega orodja HP-Print-OS, ki bo med drugim nadgradil tudi blagovno oznako z "x". HP Print OSx naj bi s pomočjo novih funkcij omogočil več avtomatizacije z uporabo storitev platforme v oblaku in tudi podporo umetne inteligence.

Več informacij na www.hp.com in www.3-print.com.