Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn

Nova serija ploskih tiskalnikov Canon Arizona 2300 je zasnovana z tehnologijo Flow.
Canon je javnosti nedavno predstavil serijo ploskih tiskalnikov Arizona 2300, ki je naslednica serije velikoformatnih rešitev Arizona 2200. Najpomembnejša novost te serije tiskalnikov, ki jo sestavlja skupno šest modelov, je tako imenovana tehnologija Arizona Flow, ki omogoča bolj produktiven tisk brez con in maskiranja.

Tiskanje širokega formata s »Flow-om«
Nova serija tiskalnikov Arizona 2300 vključuje šest velikoformatnih modelov: Canon Arizona 2340 GTF, 2360 GTF in 2380 GTF z velikostjo tiskalne mize 1,25 x 2,5 metra ter tri večje modele Canon Arizona 2340 XTF, 2360 XTF in 2380 XTF z velikostjo tiskalne mize 2,5 x 3,08 metra.

Omenjena Canonova tehnologija Arizona Flow temelji na novi brez consko sesalni tehnologiji zraka, ki naj bi po mnenju Canona predstavljala revolucionarno zasnovo tiskalnih miz. Nova zasnova mize je namreč sestavljena iz več con zračnega vsesavanja oziroma vakuumsko vodenih površin. Te natančno upravljamo s posebnimi pnevmatskimi registrskimi zatiči za optimalno in natančnejšo pritrditev tiskovne podlage. Maskiranje neuporabljenih površin tiskalne mize zato ni več potrebno.

Po zaslugi nove, patentirane tehnologije vakuumsko vodenih tiskalnih miz naj bi bilo po navedbah proizvajalca mogoče doseči približno 20-odstotno povečanje produktivnosti, saj ni več maskiranja prostih oziroma neuporabljenih površine mize, kar zagotavlja krajši čas umeščanja tiskovnega materiala in menjavo opravil. Tehnologija Flow omogoča enostavno tiskanje na nenavadne ali bolj kompleksne medije, kot so platno, les in steklo, ali celo tisk večjih slik preko več zloženih ploskih kosov materiala.

Nova serija tiskalnikov omogoča potisk medijev od roba do roba, obojestranski način tiska pa je možen zahvaljujoč obračalni tehnologiji oziroma konceptu Turn/Tumble. Z njo je poenostavljeno tudi tiskanje ploskih materialov nenavadnih oblik in teže ter tisk na gladke ali vnaprej obdelane medije. Zaradi integriranega LED-UV sušilnega sistema Arizona 2300 ne potrebuje predgretja, kar zagotavlja višjo energijsko in produkcijsko učinkovitost.

V načinu izpisa High-Key (novo tehnologijo VariaDot) serija Arizona 2300 doseže hitrost tiska do 93 m2/uro, v načinu večjega obarvanja High-Density pa 64 m2/uro. Avtomatiziran sistem vzdrževanja zagotavlja optimalno stanje tiskalne glave tako, da zmanjša možnost izpadov te z obnovitvijo funkcionalnosti šob. Koncept vzdrževanja je odslej podprt tudi za izpisovanje pokrivnega belega barvila.  Poseben sistem kamer pa omogoča natančno poravnavo tiskalne glave in kalibracijo tiskalne mize.

S programsko opremo Canon Arizona Xpert 2.1 je tiskalnikom Canon Arizona 2300 zagotovljena še funkcijo samoučenja, tako da sistem lahko sam prepozna koncepte zapletenih opravil tiska v več prehodih in te shrani med svoje tako imenovane "recepte". Na osnovi teh ta opravila enostavnejše ponovno tiskamo, lahko pa nastavitve prenašamo tudi v druge projekte oziroma tiskalniška opravila, delimo jih lahko tudi z drugimi ponudniki tiskalniških storitev in grafičnimi oblikovalci. S programsko opremo Canon Arizona Xpert je omogočena tudi integracija programske opreme Canon ProCut, ki omogoča optimalen potek tiskanja in neposrednega razreza v enem sistemu. Končne izdelke omogoča tudi v naprej 3D-vizualizirati z uporabo programov Adobe Creative Suite. To hkrati pomeni, da je napake načrtovanja in oblikovanja mogoče prepoznati že pred samim tiskom.

Po navedbah proizvajalca Canon Arizona 2300 odlikuje tudi majhna poraba barvila s povprečno manj kot osmimi mililitri barvila na kvadratni meter izpisa. Novo serijo tiskalnikov odlikujeta tudi varnostna certifikata TÜV in DGUV, UV-barvila pa certifikat »GreenGuard Gold«, zato naj bi bili izpisi primerni tudi za uporabo v šolah, hotelih in bolnišnicah. Po želji so sistemi barvno prilagodljivi, saj lahko dodajamo barvne kanale in sicer v konfiguracijah s štirimi, šestimi in osmimi barvami, vključno z možnostjo uporabe pokrivnega belega barvila in brezbarvnega lakirnega sredstva.

Tiskalniki omogočajo tudi potisk medijev iz zvitka širine vse do 220 centimetrov, vključno s tankimi, toplotno občutljivimi mediji, kot sta vinil in tanjše plastične folije. Po navedbah proizvajalca je menjava uporabe gibkih in togih materialov hitra in enostavna.

Serija tiskalnikov Canon Arizona 2300 je lahko opremljena tudi s programsko opremo Canon "Touchstone" za strukturirano reliefno tiskanje. Z njim so možne izvedbe aplikacij tiska stenskih tapet, tiska pohištvenih panelov in podobnega s teksturiranimi efekti.

Več informacij na www.canon.si.