Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Novost generacije fotoaparatov Lumix G Micro System predstavlja ustvarjalno fotografiranje in snemanje filmov v HD načinu.



Panasonic je svoji novi generaciji digitalnih fotoaparatov z zamenljivimi objektivi iz serije LUMIX G Micro System dodal nov zmogljiv model DMC-GF1. Novi DMC-GF1, ki ga odlikuje elegantno in kompaktno ploščato ohišje, je najmanjši in najlažji fotoaparat z vgrajeno bliskavico na svetu. Novi GF1 je tretji model v revolucionarni seriji digitalnih fotoaparatov s sistemom zamenljivih objektivov, ki temelji na standardu sistema Micro Four Thirds (4/3). Fotoaparat odlikuje priročna velikost, briljantna kvaliteta slike, dodana pa mu je tudi zmožnost snemanja filmov v AVCHD polnem HD formatu. Napredna funkcija AVCHD Lite movie poskrbi za snemanje razširjenih HD filmov in mrežno delovanje z drugimi AV napravami, snema pa lahko tudi v formatu Motion JPEG, ki ponuja široko združljivost s PC-ji. GF1 ponuja - tako pri fotografiranju kot pri snemanju filmov - paleto ustvarjalnih možnosti, npr. uporabo načina My Color mode ali Film mode. Fotoaparat je primeren tudi za začetnike, saj jim ponuja vrsto funkcij, ki jim bodo olajšale fotografiranje, kot npr. popularen Lumixov način iA (Intelligent Auto), ponuja pa tudi merilec izpostavljenosti (exposure meter), predogled odprtine (aperture preview) in predogled hitrosti zaslonke preko pogleda v živo (live view). Obilica dodatkov, vključno s funkcijo Live View Finder, ki omogoča gledanje v živo v full-time načinu, poskrbi za to, da je fotografiranje zabavno, hkrati pa uporabniku razširi umetniške možnosti. Ohišje je na voljo v štirih barvah. Izkušeni fotografi pa bodo lahko ugotovili, da ta priročni fotoaparat ponuja zmožnosti fotografiranja, ki močno presegajo zmožnosti kompaktnih fotoaparatov.

1. Najmanjši in najlažji digitalni fotoaparat z zamenljivim objektivom ter vgrajeno bliskavico na svetu v umetniškem ploščatem dizajnu
GF1 je opravil s pentaprizmo, ki jo najdemo na drugih standardnih fotoaparatih z zamenljivim objektivom. Nova brezzrcalna struktura je omogočila podjetju Panasonic izdelati neoklasično ohišje, ki je kar za 35% manjši in za 26% lažji v primerjavi z modelom DMC-G1, s čimer postane najbolj kompakten model serije G, ne da bi to zmanjšalo njegovo funkcionalnost. Opremljen z vgrajeno bliskavico, velikim 3,0-inčnim LCD zaslonom s širokokotnim pogledom in polno resolucijo 460.000 pik, kar omogoči uporabniki izredno izkušnjo tako snemanja kot gledanja. Inteligentni LCD zaslon ponuja tudi avtomatski nadzor osvetlitve ozadja, ki v kombinaciji z visoko resolucijo zagotavlja popoln nadzor snemalnih pogojev, od sončnih lokacij do zatemnjenih prostorov. GF1 je kompatibilen s poljubno funkcijo Live View Finder (DMW-LVF1), ki omogoča funkcijo gledanja live-view v polnem (full-time) načinu in 100% vidno polje ne glede na uporabljeni objektiv. Panasonic je pri oblikovanju modela GF1 namenil posebno pozornost enostavnosti uporabe. Gumbi za nastavitev načina slikanja zahtevajo namreč minimalno uporabo prstov, logičen meni pa še dodatno olajša uporabo.

2. Visoka kvaliteta slike in sistem zamenljivih objektivov
12,1-megapikselni sensor Live MOS 4/3 zagotavlja superiorno kvaliteto slike, po kateri slovi senzor CCD, in majhno porabo energije, po kateri slovi senzor CMOS. Napredna tehnologija, ki omogoča hkratno branje podatkov 4 kanalov, pomaga pri ustvarjanju 60 slik na sekundo v načinu Full-time Live View, s čimer verodostojno reproducira posnetke v visoki resoluciji.

Novi Venus Engine HD premore izredno napredne zmožnosti procesiranja slik LSI, ki omogoča ločevanje barvnega šuma od svetilnostnega šuma in zagotavlja optimalno redukcijo obeh. Tako lahko ujamete čiste in lepe posnetke tudi kadar snemate pri visoki občutljivosti ISO. Venus Engine HD omogoča samostojen nadzor barv tipa R, G in B za še bolj natančno reprodukcijo odtenkov, skupaj s senzorjem Live MOS pa snema osupljive 12-megapikselne posnetke v visoki resoluciji ter z izredno natančnostjo. Signali z veliko količino slikovnih podatkov potujejo od senzorja Live MOS do opcijske funkcije Live View Finder s 60 fps, kar zaznamo v čistem in tekočem gledanju v živo. Venus Engine HD podpira tudi vrsto drugih funkcij, vključno z izhodom HDMI.

Fotoaparati iz serije Lumix G Micro System so opremljeni tudi z zelo učinkovitim sistemom Dust Reduction, ki s supersoničnim filtrom tik pred senzorjem Live MOS, ki vibrira vertikalno s hitrostjo cca 50.000-krat na sekundo, uspešno preprečuje vstop prahu in drugim delcem.

3. Paleta možnosti za spodbudo fotografovi ustvarjalnosti
GF1 predstavlja novi način My Color s sedmimi prednastavitvenimi učinki - Expressive, Retro, Pure, Elegant, Monochrome, Dynamic Art in Silhouette, vključno z načinom Custom mode, ki omogoča ročne nastavitve barve, svetlosti in nasičenosti. Za bolj natančne učinke je na voljo še devet načinov Film mode in 16 načinov Scene mode, vključno s načinom Peripheral Defocu mode, ki izostri objekt v središču, a nežno omehča njegovo okolico. Te načine je možno uporabljati tudi pri snemanju filma, kar omogoča snemanje dramatičnih, teatralnih učinkov brez nadaljne obdelave posnetega materiala.

4. Dvignite snemanje filma na višji nivo z novo generacijo AVCHD Live
DMC-GF1 lahko snema filme z resolucijo 1280 x 720 HD v AVCHD Lite in visoko kompatibilnostjo z avdio-vizualno opremo. Poleg formatov QVGA, VGA in WVGA lahko izberemo tudi alternativni format snemanja HD Motion JPEG v resoluciji 1280 x 720.

Začetnikom bo še posebej olajšala delo funkcija iA (Intelligent Auto), proti tresenju rok pa bo v pomoč Optical Image Stabilizer (O.I.S.). Funkcija Face Detection avtomatično zazna obraz in ga izostri. Intelligent Exposure pa poskrbi za stopnjo ambientalne svetlobe, kadar ko se pogoji snemanja spreminjajo. Intelligent Scene Selector avtomatično izbira med načini Normal, Portrait, Macro, Scenery in Low Light mode za najbolj optimalno kvaliteto slike. Funkcija Wind Cut izniči večino šuma vetra v ozadju.

5. Sistem Contrast AF za naprednejše funkcije
Contrast AF system ni le natančen, temveč tudi najhitrejši (npr. približno 0,3 sekunde s standardnim zoom objektivom Lumix G H-FS014045). Uporabnik lahko izbira med široko paleto načinov AF, vključno z načini multiple-area AF s selektivnim fokusom, prepoznavanje obraza Face Detection in AF Tracking. Način Quick AF poskrbi za fokusiranje slike takoj, ko fotoaparat najde objekt, Continuous AF pa ohrani subjekt v fokusu ves čas.

6. Dobra fotografija ni le zasluga profesionalnega fotografa - način iA (Intelligent Auto)

Panasonic je z izboljšanim načinom iA dosegel neverjetno lahkotnost uporabe. Funkcija prepoznavanja obrazov Face Recognition lahko registrira do šest obrazov, do tri pa lahko prepozna in prikaže njihovo ime. Pri prikazovanju posnetkov pa lahko z uporabo funkcije Category Playback izberete le tiste posnetke, ki vsebujejo specifične registrirane obraze, ali pa pogledate predstavitev posnetkov izbrane osebe. Funkcija AF tracking pa fokusira objekt tudi med premikanjem.

Poleg omenjenih funkcij najdemo še MEGA O.I.S., ki preprečuje zameglitev zaradi tresenja rok, in Intelligent ISO Control, ki zmanjšuje zameglitev zaradi premikanja objekta. Funkcija Intelligent Exposure optimizira izpostavljenost vsakega dela slike, s čimer preprečuje sencam ali drugim svetlobnim popačenjem, da bi pokvarile sliko. Intelligent Scene Selector pa avtomatično zazna štiri najbolj pogoste snemalne situacije - Portrait, Scenery, Close-up and Low-light - in preklopi na ustrezen način Scene mode. Uporabnik lahko aktivira vse te uporabne funkcije preprosto z izbiro načina iA mode.

7. Bogate opcije za razširitev
Poleg LUMIX G objektiva, lahko LUMIX DMC-GF1 in LUMIX G Micro System uporabljata katerikoli zamenljiv objektiv, ki se sklada s standardom 4/3 preko opcijskega mount adapterja DMW-MA1 in s prestižnim objektivom Leica M/R preko DMW-MA2M ali MA3R.

8. O priloženem programu PHOTOfunSTUDIO 4.0 HD Edition
Najnovejša različica programa PHOTOfunSTUDIO 4.0 HD Edition omogoča urejanje in brisanje neželenih zalog video posnetkov v načinu AVCHD Lite. Vsebine, posnete v načinu AVCHD Lite, lahko zapečemo neposredno na DVD za gledanje na Blu-ray Disc predvajalniku. Ali pa s programom pretvorite vaše vsebine v format MPEG2, da jih lahko nato zapečete na DVD.

S programom PHOTOfunSTUDIO 4.0 HD Edition, program avtomatično uredi posnetke v virtualne direktorije glede na registrirane obraze. Uživate lahko tudi v predstavitvi posnetkov z raznovrstnimi učinki in uporabite glasbeno knjižnico iTunes za glasbo v ozadju. Posnete filme pa lahko naložite neposredno na YouTube.


###


O podjetju Panasonic Panasonic Corporation je vodilno svetovno podjetje na področju razvoja in izdelave elektronskih produktov za širok spekter potrošniških, poslovnih in industrijskih potreb. Podjetje ima sedež v Osaki na Japonskem. V poslovnem letu 2008, ki se je končalo 31. marca 2009, je konsolidirana neto prodaja podjetja znašala 58 milijard EUR (78.4 milijard USD). Delnice podjetja kotirajo na borzi v Tokiu, Osaki, Nagoyi in New Yorku (NYSE oznaka: PC).

Več informacij na www.panasonic.net.


Več informacij na www.mmdcee.com.