Materiali

Papir v letu 2016

20171010 papir2016
Panoga je lani ustvarila 785,4 milijona evrov prihodkov, od tega 568 milijonov iz izvoza, ter 175 milijona evrov dodane vrednosti.
Svetovni gospodarski trgi še niso povsem stabilni in še se čuti grenak priokus gospodarske krize. V letu 2016 se je evropska proizvodnja papirja in kartona izkazala za prožno in znatno hitrejšo, predvsem pa učinkovitejšo in prilagodljivejšo gospodarsko panogo, kar ne le nadaljuje trend zadnjih nekaj let, temveč presega uspešnost drugih regij, ki proizvajajo papir, vključno z Združenimi državami Amerike in Kanado. Ne spreglejte več na to temo v aktualnem 5. izidu!

Preberi več

Avery Dennison: Nove etikete in papirji

20171004 avery dennsion labelexpo
Novost je tudi kapljično namenska srebrna folija na vodni osnovi.
Na nedavnem sejmu Labelexpo v Bruslju (Belgija) je podjetje Avery Dennison predstavilo toplotno odzivno lepilno sredstvo, toplotno obstojne etikete, novosti portfelja vodno osnovanih kapljičnih barvil in nove kapljično namenske papirje UV Inkjet Premium.

Preberi več

Xerox za iGen5 ponuja novo belo barvilo

20171002 iGen5 Xerox White Dry Ink
Od oktobra dalje Xerox ponuja novo pokrivno belo barvilo (White Dry Ink), ki je namenjeno tudi izdelavi posebnih vizualnih učinkov, kot so denimo strukture.
Podjetje Xerox je za svoj glavni produkcijski tiskarski sistem iGen5 ponudilo novo pokrivno belo barvilo, ki bo na voljo od oktobra letos dalje. Omogoča izdelavo različnih vizualnih učinkov, predvsem je dobrodošlo v tisku na temnejše in barvne papirje. Z njim lahko tiskamo tudi na prosojne in druge folije.

Preberi več

Mondi: Vodotopna folija, manj bremena za okolje

20170920 vodotopna folija Mondi
Mondijeva trajna embalažna folija za gospodinjskih in higienskih izdelkov je odslej biološko razgradljiva.
Podjetje Mondi je razvilo in nedavno predstavilo okolju sprejemljivejšo trajno embalažno folijo, ki je vodotopna in tako biološko razgradljiva. Primerna je za pakiranje in embalažo različnih praškov, kapsul, tablet oziroma različnih suhih sredstev … Po besedah proizvajalca se ob stiku z vodo popolnoma razgradi.

Preberi več

Nova serija nizkomigracijskih tiskarskih barv

20170919 ZellerGmelin Labelexpo
Uporaba primernih tiskarskih barv in lakirnih sredstev v izdelavi posebnih tiskovin je vse bolj pomembna in zakonsko omejena.
Proizvajalec tiskarkah barv Zeller+Gmelin se bo s številnimi barvnimi novostmi predstavil na letošnjem sejmu Labelexpo Europe 2017 v hali 11, razstavni prostor A47. Poseben poudarek bo na nizkomigracijskih barvah za področje izdelave živilske embalaže, ki je vse bolj zakonsko omejeno in za tiskarje zahtevnejše.

Preberi več

Sappi v ponudbo uvaja več etiketnih papirjev

20170906 sappi logo
Podjetje Sappi se bo z novostmi silikonskih in etiketnih papirjev predstavilo na letošnjem sejmu Labelexpo.
Na letošnjem sejmu Labelexpo v Bruslju (Belgija) bo podjetje Sappi predstavilo številne novosti, med katerimi je tudi nov papir Sappi Sol DNC, ki ga odlikuje izboljšana površinska struktura. V procesu kalandiranja je izpopolnjen, kar posledično zagotavlja manj prask površine in boljšo površinsko kakovost in vodoobstojnost.

Preberi več