Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20170919 ZellerGmelin Labelexpo
Uporaba primernih tiskarskih barv in lakirnih sredstev v izdelavi posebnih tiskovin je vse bolj pomembna in zakonsko omejena.
Proizvajalec tiskarkah barv Zeller+Gmelin se bo s številnimi barvnimi novostmi predstavil na letošnjem sejmu Labelexpo Europe 2017 v hali 11, razstavni prostor A47. Poseben poudarek bo na nizkomigracijskih barvah za področje izdelave živilske embalaže, ki je vse bolj zakonsko omejeno in za tiskarje zahtevnejše.

Podjetje Zeller+Gmelin je na osnovi novih surovin in nove tehnologije razvilo novo generacijo fleksotiskarskih barv FCM-UV, ki predvsem prinaša večjo zanesljivost na področju nizke migracije in manj motečega vonja. Imenuje se Uvaflex-FCM-Y81, po besedah proizvajalca pa vsebujejo bistveno manj migracijsko kritičnih surovin. Zahvaljujoč uporabi večfunkcijskih iniciatorjev s sorazmerno visoko molekulsko maso (okvirno 1000 Daltonov) je migracija minimirana v največji meri. Njihova posebnost je tudi sestava, ki ne vključuje BPA-surovin.

Novo serijo tiskarskih barv FCM-Y81 lahko uporabljamo tako za tisk papirjev, kot tudi folij. Odlikujejo jih dobre lastnosti sušenja z nizko porabo energije. Po besedah proizvajalca zagotavljajo konsistenco odtisa tudi pri najvišjih hitrostih tiska z izjemno dobrim prenosom barve zahvaljujoč stabilni viskoznosti in pretočnosti. Omenjene nove barve lahko naknadno potiskujemo oziroma pretiskujemo tudi v tehnikah laserskega, temrodirektnega ali termotransfernega tiska. Zanesljivo obstojne so tudi v vnovičnem lakiranju in poljubni dodelavi, kot je denimo preganje folije.

Kot novost bo podjetje Zeller+Gmelin predstavilo tudi serijo površinsko sijajno optimiziranih LED-UV-barv imenovano LED U45. Namenjene so uporabi v tehnikah ploskega in rotacijskega ofsetnega tiska v skladu z zahtevami procesnega standarda ofsetnega tiska PSO - ISO 12647-2. Navadno gre za aplikacije neživilske embalaže. Na voljo so tako posebni odtenki, kot tudi monokromatski sistem tiskarskih barv za mešanje poljubnih barvnih odtenkov.

Obiskovalci njihovega razstavnega prostora pa bodo lahko spoznali tudi nov koncept LED-UV- fleksotiskarksih barv, ki so že v uporabi na področju ZDA, njihova posebnost pa je sušenje pri valovnih dolžinah 385 in 395 nm. Za komercialno uporabo na evropskem trgu morajo za tovrstne barve uskladiti še nekaj regionalnih zahtev.

Več informacij na www.zeller-gmelin.com.