Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20180710 esko x rite avt slider
Colorcert Desktop Tools – modularne rešitve za vzpostavitev delovnih sistemov, ki zagotavljajo barvno in procesno korektno izvedene procese izdelave embalaže.
Podjetje Esko se je v razvoju rešitev povezalo s podjetji AVT, X-Rite in Pantone. V sodelovanju naj bi v celostne produkte povezali barvno komunikacijske rešitve X-Rite in Pantone z nadzornim optičnim sistmeom kamer proizvajalca AVT. Mreženje omenjenih treh rešitev pomeni povezavo najnovejših tehnologij podjetij Esko, AVT, X-Rite in Pantone. Nov koncept razvoja je bil prvič javnosti predstavljen na dogodku Esko World v San Antoniu (Teksas - ZDA). Novi nadzorno upravljani produkti naj bi bili javnosti na voljo jeseni letos.

Zamrežen produkt več rešitev naj bi po navedbah proizvajalca nastal zaradi potreb trga po produkcijsko učinkovitejšem delovnem sistemu obdelave in pretoka podatkov, ki bo hkrati tvoril nadzorovan produkcijski proces brez napak tudi v primerih realizacije naročil embalaže manjših naklad. Uporabniki naj bi z njim prihranili na proizvodnih stroških, bilo naj bi tudi manj oziroma nič odpadka.

Ročno preverjanje tiskovin in s tem povezanih procesov je zamudno in pomanjkljivo, kar lahko povzroči daljše zastoje, ozka produkcijska grla, vpliva na kakovost končnega izdelka. Odslej Esko ponuja celovito avtomatizirano in povezano rešitev vse od Esko-tovega delovnega sistema priprave embalaže za tisk (Automation Engine), preko tiskarskega delovnega upravljanega sistema AVT, do nadzornega Helios ali Argos. V omenjen zamreženo povezan sistem je možno povezati tako konvencionalne, kot digitalne tiskarske sisteme, nadzorne senzorje kakovosti proizvodnje lahko namestimo tudi na navijalne enote zvitkov materiala.

Neposredno barvno vrednotenje in avtomatska analiza barv
Na področju izdelave embalaže skrbniki blagovnih znamk postavljajo vedno bolj strožje zahteve glede barvnih specifikacij, ki jih je potrebno upoštevati v proizvodnih procesih in jim hkrati neposredno slediti za zagotavljanje korektne kakovosti. po večini so odjemalci embalaže nezadovoljni z nadzorom proizvodnih izhodov, nezadovoljivim avtomatiziranim upravljanjem in nadzorom, neustreznim posrednim nadzorom kakovosti in nenazadnje celovito analizo barvno vodenega procesa. Prav zato je njihova najpogostejša zahteva neposredno vrednotenje in barvni nadzor tiska embalaže.

Nova dvosmerna integracija med programskim orodjem X-Rite Colorcert Suite, ki določa barvne zahteve, zajema barvne podatke s potiskanega materiala iz zvitka za izdelavo poročila o barvni korektnosti tiska, in avtomatskim kolorimetrom AVT Spectralab omogoča samodejno neposredno vrednotenje, nadzor in upravljanje tiska v skladu z želenimi barvnimi zahtevami. Uporaba tovrstnega nadzornega sistema predvsem zagotavlja preglednost nad kakovostjo izvedbe procesa, saj temelji na objektivnih merskih podatkih.  Na ta način tiskarji lahko predvsem zagotavljajo ne zgolj barvne konsistence odtisov znotraj naročil, temveč tudi med njimi.

Proizvodnje podatke oziroma zahteve pogosto upravljavci strojev vnašajo ročno in ločeno v različne nadzorno upravljalne sisteme. Ti dvojni vnosi predstavljajo potencialno tveganje za napako. Z digitalno povezavo med spletno komunikacijsko platformo Esko Webcenter in programsko opremo Colorcert Suite X-Rite se barvne zahteve samodejno definirajo ob snovanju digitalnega delovnega naloga. Vse spremembe in optimizacija se sproti shranjuje v omenjen centraliziran spletni podatkovni sistem, kar omogoča resnično avtomatizirano, uporabo, kontrolo in analizo barv naročil kadarkoli v prihodnosti.

Več informacij na www.esko.com, www.avt-inc.com, www.xrite.com in www.pantone.com.