Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20180926 Oris X Gamut
Korekcija posebnih barvnih odtenkov z novim barvno upravljanim orodjem Oris X Gamut.
Podjetje CGS Publishing Technologies je nedavno nadgradilo svojo ponudbo produkcijskih grafičnih rešitev s polno avtomatizirano rešitvijo barvnega upravljanja, to je Oris X Gamut. Programska novost je primerna tako za klasično, kot tudi digitalno naravnana tiskarska okolja. Predvsem omogoča optimalno uporabo večbarvnih tiskarskih sistemov z optimalno upodobitvijo posebnih barvnih odtenkov znotraj barvnega obsega.

Upravljanje barv predlog za tisk na večbarvnih tiskarskih strojih
Z novo programsko opremo lahko natančno reproduciramo posebne barve (tudi brez njihove neposredne uporabe), kar je še posebej primerno v aplikacijah tiska embalaže, ki vključujejo več posebnih in zaščitnih barvnih izvlečkov, kolikor jih je dejansko možno uporabiti na večbarvnih tiskarskih sistemih. Po navedbah proizvajalca novo orodje Oris X Gamut vidno poveča barvno nasičenost upodobitev, kar je še posebej primerno za tisk barvno bolj pestrih fotografij z barvno definicijo RGB.

Novo orodje je zasnovano na petnem algoritmu, ki praktično analizira tako imenovane DNA-spektralne lastnosti posebnih barvnih izvlečkov definiranih v barvnem modelu CMYK ali RGB, nato pa jih najbolj optimalno za naš proces pretvori v optimalni izhodni barvni izvleček (CMYK + posebne barve). Navadno se barvni prostor CMYK primarnih barv razširi z dodatnimi: oranžno, zeleno in vijolično. Oris X Gamut ima integrirano aktualno knjižnico posebnih barv Pantone, ki je referenca za vse barvne pretvorbe. Enostavno lahko tudi izdelamo in urejamo prilagojene knjižnice iz barvnih podatkov CxF (podprt standard CxF/X-4). Podatke CxF lahko enostavno izmenjujemo s pomočjo arhiva v oblaku oziroma spletne storitve ORIS CxF Cloud.

Uporaba orodja je zasnovana na čarovniku za nastavitev barvnih parametrov, to je vse od uvoza podatkov oziroma predloge za tisk, tiska posameznih testnih grafikonov do prilagajanja in izpisovanja tiskarskega naročila. Pretvorba podatkov poteka povsem samodejno, zato je proces upravljanja preprost, varen in manj zmoten.

Generator testnih merskih polj
Poseben programski modul (Testchart-Generator) omogoča individualno snovanje merskih polj. Ta so dejansko srce barvno upravljanega procesa, saj na podlagi odtisa teh izdelamo referenčni barvni opis, s katerimi se izvede pametna barvna pretvorba. Za zajem spektralnih lastnosti so podprti različni spektrofotometrični instrumenti blagovnih znamk: X-Rite, Konica Minolta oder Barbieri).

Koristi uporabe za tiskarje, skrbnike blagovnih znamk in naročnike tiska
Z uporabo orodja Oris X Gamut so časi priprave stroja na tisk znatno krajši, saj ni potrebno dejansko menjevati barv v enotah za posebne barve. Na osnovi obstoječih enostavno barvno pretvorimo predloge za tisk za optimalno in korektno barvno upodobitev z barvami, ki so že na tiskarskem stroju. Predvsem je tovrsten barvno upravljalni koncept smiseln pri frekventnejši menjavi tiskovnih naročil manjših naklad, pri čemer moramo tiskovinam zagotoviti barvno korektne upodobitve. S programsko vodeno barvno pretvorbo je omogočena realizacija barvno zahtevnejših aplikacij tudi na strojih, s katerim doslej tovrstnih naročil nismo tiskali. V produkciji smo tudi bolj prilagodljivi, saj omogoča bolj optimalno kombinirano planiranje tiska raznovrstnih naročil, v skupnem se zato znatno zmanjša čas proizvodnje oziroma realizacije teh. Za nekatera naročila celo ni več potrebno kupovati dragih posebnih barv, za katere konec koncev ne potrebujemo več toliko skladiščnih prostorov, prav tako se izognemo dragocenim ostankom tovrstnih barv. Uporaba novega orodja celokupno gledano pripomore tudi k okolju prijaznejšemu tisku barvno zahtevnejših aplikacij.

Več informacij na www.cgs-oris.com.