Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20181023 Neue Frutiger World
Nova družina pisav Neue Frutiger World je na voljo v 10 tipografskih različicah in podpira 150 jezikov.
Monotype je na dogodku »Adobe Max« v Los Angeles-u (ZDA) predstavil nove uporabniške možnosti in pisave. Poleg nove družine pisave Neue Frutiger World so predstavili nove funkcionalnosti upravljalne tipografske platforme Mosaic.

Pisava Neue Frutiger World je globalno zasnovana, namenjena je skrbnikom blagovnih znamk in trženje teh (Branding), oblikovanju različnih večjezičnih vsebin, večjezično založništvo in tudi snovanje programskih rešitev v več jezikih. Družina vključuje 10 različic, ki podpirajo 150 jezikov oziroma jezičnih tipografskih sistemov, med njimi denimo grškega, ciriličnega, gruzijskega, armenskega, hebrejskega, arabskega, tajskega, vietnamskega in še in še.  Podpira tudi azijske znake, tipografsko je različica izpeljana oziroma oblikovana na osnovi že uveljavljene pisave Frutiger. Različica M XiangHe je namenjena kitajščini, Seol Sans korejščini in Tazugane Info japonščini.

Novo družino pisav je oblikoval studio Monotype Design pod vodstvom Akira Kobayashija. Pisavo lahko interesenti dobijo na spletni platformi Mosaic, s posamičnimi licencami različic je na voljo tudi na spletnem portalu MyFonts.com.

Nove funkcije Mosaic-a
Sistem v oblaku oziroma platfroma pisav Mosaic je namenjena upravljanju pisav in njihovih licenc. Uporabniki platforme imajo dostop do celotne knjižnice pisav, tudi tistih tretjih oseb. Ponuja najnovejše pisave, med njimi tudi družine pisav Walbaum, Madera, Unitext in Hope Sans. Za javnost sta na voljo dva uporabniška paketa:
  1. Mosaic Design je namenjen uporabnikom, ki iščejo preprost način za iskanje, upravljanje in skupno rabo pisav v celotnem procesu oblikovanja. Ta paket omogoča tudi uporabo katerekoli pisave za lastno oblikovalsko zasnovo, tudi up0orabo novih funkcij za ustvarjanje novih modelov, prototipov pisav in preskušanje teh.
  2. Mosaic Design and Deploy je paket, ki prav tako vključuje vse funkcionalnosti platfrome z dodatnimi specifičnimi za distribucijo pisav.

Monotype je poleg naštetega predstavil tudi svojo novo tehnologijo Font-Discovery, namenjena je dnevni uporabi pisav v namiznem založništvu in s tem povezanih delovnih sistemih. Monotype Font Discovery tehnologija je zasnovana na umetni inteligenci, ki je samouka in na alternativen način klasičnemu abecednemu urejanje inovativno ureja in ponuja iskalne nize pisav. Kot beta-testna storitev bo na voljo konec letošnjega leta.

Več informacij na www.monotype.com