Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20181029 GMG OpenColor
Orodje GMG OpenColor omogoča izdelavo korektnih barvnih opisov in barvnih izvlečkov na osnovi karakteristik predvidene uporabljene tehnike tiska.
Podjetje GMG je nadgradilo funkcionalnosti rešitve GMG OpenColor, ki je namenjena profiliranju izhodnih tiskarskih/tiskalniških naprav z integrirano optimizacijo izmerjenih vrednosti na osnovi spektralne kalkulacije. Ta predvsem poenostavlja izdelavo barvnih profilov na področju tiska embalaže. tovrstno barvno upravljanje je tudi bolj zanesljivo. Aktualna različica rešitve GMG OpenColor je 2.2.

Barvno korektni barvni opisi z optimizacijo merskih podatkov
Orodje GMG OpenColor omogoča izdelavo korektnih barvnih opisov in barvnih izvlečkov na osnovi karakteristik predvidene uporabljene tehnike tiska. Uporabniki morajo odslej zgolj vrednotiti merske kline oziroma polja za karakterizacijo tehnike tiska. Ti podatki se naknadno kombinirajo s preostalimi parametri tiskarskega procesa, na tak način se kreirajo dinamični barvni opisi. Navadno se podatki umerjanja optimizirajo. Napake odtisov merskih klinov, slaba tekstura tiskovnih substratov in prašni delci lahko bistveno vplivajo na kakovost barvnega upravljanja. Odkloni se lahko pojavijo tudi zaradi same napake merjenja. Za optimizacijo merskih podatkov so navadno tudi uporabniki rešitve GMG OpenColor uporabljali programska orodja drugih proizvajalcev, to je pomenilo zahtevno in ročno manipulacijo barvnih opisov. Kakorkoli že, z aktualno novo različcico orodja GMG OpenColor 2.2 je optimizacija znatno poenostavljena. Zahvaljujoč novi avtomatizirani optimizaciji merskih podatkov, lahko uporabniki zanesljivo izdelujejo korektne barvne opise, ki so pogoj za zagotavljanje najvišje stopnje kakovosti barvnih odtisov/izpisov.

Spektralni podatki so ključni - tudi v optimizaciji merskih podatkov
Optimizacija podatkov je po navedbah proizvajalca izvedena neposredno na osnovi izmerjenih spektralnih podatkov, ki so obdelani s pomočjo tako imenovanih spektralnih modelov. Na ta način je zagotovljena 100-odstotna pretvorba izmerjenih podatkov brez izgub v denimo barvni pretvorbi preko barvnega modela Lab. Uporabniki imajo pri tem nad optimizacijo merskih podatkov popolno kontrolo, saj lahko definirajo stopnjo le te.

Podpora barvno spektralnih podatkov CxF/X-4 v skladu s standardom ISO 17972-4 je aktualna različica orodja GMG OpenColor celostna barvno upravljalna rešitev. To pomeni, da s širšo javnostjo lahko delimo poleg spektralnih podatkov tudi lastnosti tiskarske gradacije.

Več informacij na www.gmgcolor.com.