Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20190124 Monotype Placard Next
Pisava Placard Next je ena izmed 4-ih tipografskih novosti knjižnice pisav Monotype.
Ponudnik digitalnih tipografij Monotype je konce leta 2018 v svojo bazo pisav dodal 4 nove, s katerimi so podprti tudi akcenti. Prva ponuja stil pisanja s peresom, druga je namenjena več eleganci plakatov, tretja zagotavlja prilagodljivost, četrta pa je karizmatični Sans kinematografske estetike iz obdobja 1930, 1940. Vse štiri pisave so na voljo preko spletnih tržnih platform Monotype Mosaic, MyFonts.com in Monotype.

Placard Next: pisava za plakate z večjo osebno noto
Placard Next je revidirana in razširjena različica plakatne pisave iz tridesetih let prejšnjega stoletja, iz katere so hranjene izvirne podrobnosti in izpopolnjene za digitalno uporabo. S šestimi različicami krepkosti in štirimi širinskimi različicami je oblikovalec plakatov Malou Verlomme iz Monotype Studia razširil njeno področje uporabe na uredniško in korporativno oblikovanje. Ljubitelji zaokroženih pisav bodo prav tako zadovoljeni, saj je vseh 24 različic pisave Placard Next na voljo tudi v zaokroženi različici, ki bo po mnenju odgovornih pri Monotype-u še bolj atraktivna za oči, zlasti v srednji in bolj debeli različici (angl. Medium in Bold).

Amarone: Prazničen tipografski vtis pisanja s peresom
 
20190124 AmaroneNovost je tudi pisava Amarone.

Pisava Amarone je optična in tehnična specialiteta, saj s svojo krhko teksturno zasnovo in z več kot 1200 posebnimi tipografskimi znaki zagotavlja digitalno rokopisno poslastico. Glede na stil je uporabna za oblikovanje vizitk, potrdil in voščil. Njen oblikovalec Carl Crossgrove iz Monotype Studia je s pisavo Amarone uspel ustvariti popotovanje med avtentično kaligrafijo in tehnologijo digitalnih pisav.

Malden Sans: Grobi Sans z inspiracijo filmskih junakov
 
20190124 malden sansMalden Sans je tretja izmed 4-ih novosti.

Malden Sans je vsestranska groteskna pisava s šarmantnimi detajli. Njena snovalka oblikovalka Michele Patanè je dobila navdih v načinu pisanja hollywoodske kinematografske revije iz tridesetih let prejšnjega stoletja. Malden Sans po svoji nekonvencionalni obliki pooseblja lik takratnega krepkega filmskega junaka. Na voljo je v sedem različicah krepkosti, dveh širinskih in ležeči, kar v skupnem šteje 26 stilov. Kot krepkejša pisava v osnovi ni primerna zgolj za uporabo na debelejših papirjih, temveč tudi v digitalnih medijih, še posebej primerna je v oblikovnih primerih, v katerih je potrebno izraziti močan tipografski vtis.

Elicit Script: pisava v stilih, priložnostna, normalna in formalna
 
20190124 elicit scriptČetrta novost je Elicit Script.

Laura Worthington iz oblikovalske agencije Laura Worthington Design in Jim Wasco iz Monotype Studia sta v sodelovanju razvila novo hibridno družino pisav s 15 stilskimi različicami. Elicit Script je na voljo petih različicah kreposti in treh umetniških: priložnostni, normalni in formalni (angl. Casual, Normal und Formal). Vsaka od različic vsebuje več kot 1000 znakov, vključujoč male črke, inicialke, ligature, rimske številke in številne alternativne znake.  Zahvaljujoč zadostnemu razmaku med znaki je kot pisava primerna za prijetno branje.

Večč informacij na www.monotype.com.