Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20191024 Lucida Grande
Monotype je nadgradil nekaj klasičnih družin pisav, med njimi je nadgrajena super-družina pisav Lucida.
Podjetje Monotype je nadgradil bazo pisav z različnimi pisavami klasičnih družin pisav, med njimi geometrično Sans, 80-letno družino Lucida in še nekaj drugih. Vse nove pisave so na voljo v oblaku storitve Monotype Enterprise Font, individualne licence so na voljo tudi na platformi MyFonts.com.

Ariata
Ta družina pisav je nastala v sodelovanju z Malou Verlomme (Monotype Studio) in ponuja tri različice: Text, Display in Stencil. Besedilna različica ima robustno konstrukcijo in je primerna za snovanje daljših, manjših ali uvodnih besedil. Različica Display je bolj vitka in stabilna različica, Stencil pa je alternativa obem tradicionalnim oblikam. Vse tri različice so na voljo v 4 različnih debelinah od normalne do poudarjene.

FF Neuwelt
Geomtrična družina pisav Sans oblikovalca Jens Gehlhaar ima 8 debelinskih različic med katerimi ima vsaka po dve velikostni različici (besedilo, naslovi), kurzivno in eno športnega vtisa. Skupaj je tako v družini na voljo 33 pisav, ki so primerne za snovanje analognih in digitalno prikazanih besedil. S skupno 783 znaki je pisava idealna za področje trženja in korporativnega oblikovanja.

FF Kievit Serif
Kievit Serif združuje lastnosti klasične pisave Antiqua na oblikovalski način 21. stoletja. Družino sta zasnovala oblikovalca Michael Abbink in Paul van der Laan in predstavlja nadgradnjo super-družine pisav FF-Kievit, kamor sodita tudi pisavi FF Kievit Sans in FF Kievit Slab. Pisava je je primerna tako za prikaz besedila v tisku, kot na zaslonih. Na voljo ponuja 6 debelinskih različic, katerim sodijo tudi kurzivne. V skupnem jo sestavlja 700 znakov, kamor sodijo kapitalni znaki, izmišljene ligature, različne podobe števil in drugo.

Avenir Arabic
Arabska razširitev družine pisav Avenir, ki jo je nekoč zasnoval Adrian Frutiger, ki prevzema geomtrijsko-humanistične korenine klasike. Avenir Arabic je oblikovala Nadine Chahine in pouja 6 debelinskih različic. Čitljivost je identična latinski različici. Pisava Avanir Arabic podpira funkcionalnosti pisav OpenType za arabsko in Windows znakovno kodiranje v arabskem načinu snovanja besedil.

Nadgrajena super-družina pisav Lucida.
Je življenjsko delo oblikovalcev Charlesa Bigelowa in Kris Holmes (Design Studio Bigelow & Holmes) ... super-družina Lucida zajema pisave zvrsti Sans, Serif, Script, Mono, Blackletter in še veliko drugih. Zdaj je na voljo pet novih:

  • Lucida Grande: Nekateri jo še vedno poznajo iz menijev operacijskega sistema Macintosh, zdaj je na voljo v prosti prodaji. Humanistični Sans z jasno geometrijo in zračnimi zaključki. Zdaj v štirih debelinskih različicah (lahka, običajna, krepka, posebej krepka) s pripadajočimi kurzivami v skupnem šteje 674 znakov.
  • Lucida Grande Mono: Ta štiridelni paket pisav (običajne, krepke in poševne podobe) ponuja štiri debelinske različice. ki proporcionalno sovpada stilu pisave Lucida Grande, vendar so za razliko vsi znaki fiksne širine. Pisava je idealna za dopisovanje, programsko kodiranje in različna mono/sorazmerna besedila. Tudi Lucida Grande Mono vključuje znake latinice, grščine in cirilice.
  • Lucida Console: Še bolj robustna različica v primerjavi s pisavo Lucida Grande Mono, ki je namenjena prikazu na zaslonih, vendar z enostavnejšimi oblikami, koti in krivuljami. Štiri debelinske različice zahtevajo manj prostora v primerjavi s klasičnimi pisavami in oblikami pisav.
  • Lucida Calligraphy: Lucida Calligraphy je kaligrafska interpretacija pisave, ki je bila zasnovana pred 30 leti za uporabo na zaslonih in laserskih tiskalnikih. Do zdaj je bila na voljo zgolj ena različica debeline, zdaj jih šteje pet. Lucida Calligraphy ima standardni nabor znakov, ki podpira zahodne latinske jezike.
  • Lucida Handwriting: Vtis ročno pisane pisave, ki je bil doslej na voljo le v eni različici debeline, je odslej na voljo v petih.


Več informacij na www.monotype.com.