Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20191112 quarkxpress2019 flex layout
Nov način izdelave vsebinskih predlog Flex-Layout omogoča enostavno snovanje dinamičnih odzivnih spletnih vsebin in mobilnih aplikacij.
Letošnja različica QuarkXpress 2019 poleg izboljšav in nadgrajenih funkcija prinaša tudi nov prodajni model »Advantage«. Posebej omembe vreden je način izdelave predlog v odzivnem načinu Flex-Layout, ki omogoča snovati odzivne spletne vsebine in mobilne aplikacije brez potrebnega znanja CSS-programske kode.

QuarkXpress 2019 podpira izdelavo spletnih odzivnih strani in mobilnih aplikacij v načinu HTML5 z uporabo klasičnega urejevalnika WYSIWYG in brez pisanja programske kode. Širinske različice vsebine enostavno spreminjate z le enim potegom, preskušanje odzivnosti je enostavno z le enim klikom. Poleg največje in najmanjše širine stolpcev oziroma blokov lahko nastavimo tudi odzivnostno mrežo glede na katero se posamezni stolpci dimenzijsko prilagajajo.

Pogovorno okno Blocks-Layout uporabniku nudi v naprej pripravljene predloge z gradniki, komponentami in drugimi elemente za dinamično odzivno snovanje vsebin. Omenjene gradnike enostavno integriramo v predloge na način »Povleci in spusti«. Višino ali širino besedilnih okvirjev QuarkXpress 2019 odslej upravlja samodejno dinamično, ti se širijo ali krčijo neodvisno od količine besedila.

QuarkXpress 2019 končno omogoča tudi ustvarjanje posameznih slogov tabel. Že pri uvozu podatkov lahko uporabniki določijo, kateri slog je potrebno dodeliti posamezni tabeli. Okno za urejanje stilov tabel omogoča omejeno prilagajanje celic tabel, uvozimo lahko tudi starejše stilske predloge tabel, a te ni možno urejati.

Podprto je tudi naprednejše upravljanje vektorskih elementov. To pomeni, da jih lahko združujemo, prekrivamo, izključujemo. Krivulje lahko poljubno upravljamo, njihove točke povezujemo v zvezne in zaključene elemente. Referenčna točka okvirja se pri postavitvi v predlogo obravnava glede na definicijo (levo, desno, zgoraj, spodaj) in tudi glede na morebiten kot zasuka elementa. Pred tem so se predmeti in okvirji vedno umeščali zgolj glede na sredinsko referenčno točko.

Za oblikovanje odstavkov lahko razmake med oblikovno identičnimi nastavimo na vrednost »0«. To je še posebej dobrodošlo pri snovanju seznamov, ki morajo biti vizualno enotni.

Več informacij na www.quark.com.