Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20160621 cron emerald
Nove okoljsko sprejemljivejše plošče Blackwood Emerald.
Podjetje Cron je na letošnji Drupi predstavilo nov sistem nabarvanja EZcolor za ofsetne tiskarske stroje in dve novi okolju sprejemljivejši tiskarski plošči Emerald blagovne znamke Blackwood. Po besedah proizvajalca prinašata večjo produkcijsko učinkovitost in znižujeta materialne stroške.

Emerald-UV – UV-tiskarska plošča z manj porabe kemije in vode
Nova, hkrati prva tovrstna, plošča na svetu za uporabo z UV-CTP-sistemi osvetljevanja, ki porabi manj kemičnih sredstev in vode v fazi izpiranja. Zagotavlja reprodukcijo rastra v razponu 1-98% RTV, kar velja za konvencionalni raster linijature do 200 lpi in frekvenčni 20-mikronski raster. Obstojnost brez pečenja plošč omogoča nemoten tisk 50.000 odtisov (20.000 z uporabo UV-tiskarskih barv). Na voljo bo v sredini letošnjega leta.

Emerlad-TP – termalna brezkemijska plošča
Termalna plošča za uporabo na termalnih CTP-sistemih osvetljevanja, ki ne potrebuje kemičnih sredstev razvijanja in vode za izpiranje. Plošča je po osvetlitvi nemudoma primerna za vpenjanje v tiskarski stroj, dokončno se razvije v same stroju s pomočjo tiskarske barve, ki odvečne (ne)tiskovne površine očisti s prenosom na papir. Zagotavlja reprodukcijo rastra v razponu 1-99% RTV, kar velja za konvencionalni raster linijature do 200 lpi in frekvenčni 20-mikronski raster. Obstojnost brez pečenja plošč omogoča nemoten tisk do 150.000 odtisov (20.000 z uporabo UV-tiskarskih barv). Na voljo bo v začetku prihodnjega leta.

Tehnične lastnosti
Blackwood Emerald-UV Blackwood Emerald-TP
Upodobitveni vir UV 405nm Thermal 810-830nm
Razvijanje Manj kemije in vode za izpiranje /
Ločljivost 1-98% (200 lpi, 20 mikronov) 2400 dpi 1-98% (200 lpi, 20 mikronov) 2400 dpi
Obstojnost brez pečenja > 50,000 odtisov > 150,000 odtisov
Rok uporabnosti 12 mesecev 12 mesecev
Barvni odtenek površine plošč moder Svetlo siv

Cron parira digitalnemu tisku z vpeljavo koncepta barvnikov EZcolor za ofsetnih strojih

Podjetje Cron je na letošnji Drupi v živo predstavilo delovanje digitalnega sistema nabarvanja valjev ofsetnih strojev EZcolor. Koncept EZcolor ne le zmanjšuje količino odpadka priprave tiska, temveč zagotavlja višjo kakovosti odtisa in zvišuje produkcijsko učinkovitost, ki ofsetnemu tisku zagotavlja dobičkonosnost tudi v realizaciji naročil manjših naklad. Optimalni tiskarski rezultati so s sistemom EZcolor zagotovljeni že po nekaj odtisih. Po besedah proizvajalca je enostavnejše izpolniti tudi zahteve ISO-standardov tiska.

20160621 cron ezcolor
Koncept EZcolor.

EZcolor v osnovi predstavlja digitalni sistem nabarvanja valjev z mikro natančnim brizganjem barve in neposrednim merjenjem količine aplicirane barve na ploščnem valju. Ta deluje v povezavi s podatki CIP3/CIP4 in podatkovno bazo Expert, ki podatke usklajuje glede na specifične pogoje tiska. Doziranje in poraba barve je zato natančna s toleranco +/-1 odstotka, kar zagotavlja barvno konsistentnost vseh odtisov. Posledično je hitra in učinkovita tudi sama priprava tiska v le nekaj odtisih, kar je neposredna konkurenca zmogljivostim digitalnega tiska.

Prednost natančnega digitalnega doziranja tiskarske barve s sistemom EZcolor odpravlja tudi težave z nestabilnimi oziroma nekonsistentnimi pogoji tiska, kot so viskoznost barve, temperatura, vlažnost, hitrost tiska … Prednost je tudi eliminacija pojava kontaminacije barve s prehajanjem odvečne barve preko valjev v tiskarski sistem.

Uporaba je enostavna, enako velja tudi za vzdrževanje oziroma čiščenje brizgalnih šob.

Več informacij na www.cron-europe.com.