Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20200402 SpeedmasterXL106
Vsi modeli serije Speedmaster nove generacije že vključujejo funkcije Push-to-Stop in povezavo s sistemom upravljanja tiska Prinect v oblaku.

Podjetje Heidelberg je za letošnjo Drupo pripravilo predstavite nove generacije tiskarskih strojev družine Speedmaster, ki predvsem prinašajo več avtonomnosti in avtomatizacije tiskarskega procesa. Žal je Drupa prestavljena na drugo leto aprila, zato bo na uradno predstavitev strojev po konceptu pametne tiskarne (Smart Print Shop) potrebno še malo počakati. Se pa kljub temu v aprilu letos uradno začenja proizvodnja novih strojev Speedmaster.

Že pred krizo koronavirusa je Heidelberg izvedel anketo v več kot 1000 tiskarnah in ugotovil, da so aktualne težave tiskarn predvsem zahtevna kompleksna opravila, pomanjkanje kvalificiranih delavcev, konkurenčni pritisk in prepotrebna digitalizacija procesov. Vse to je bilo vodilo pri zasnovi novih  inteligentnih in avtomatiziranih tiskarskih strojev Speedmaster nove generacije. Vsi modeli nove generacije (od modela Speedmaster SX 52 do modela formata B1) zato že vključujejo funkcije Push-to-Stop in povezavo s sistemom upravljanja tiska Prinect v oblaku. Na ta način bi morala upravljanje in avtonomnost tisk postati še celovitejša, kar bi posledično moralo povečati produktivnost, zanesljivost procesa tiska in nenazadnje tudi njegovo dobičkonosnost.

Z zbiranjem statističnih podatkov neposredno iz strojev različnih proizvodenj so ocenili povprečno produktivnost Heidelbergovih tiskarskih strojev z oceno splošne učinkovitosti opreme (Overall Operations Effectiveness - OEE). Heidelbergova analiza je pokazala, da denimo povprečna produkcijska učinkovitost strojev Speedmaster XL 106 na vseh grafičnih področjih in tržnih segmentih znaša le okoli 27 odstotkov. To z drugimi besedami pomeni, da teoretični  potencial produktivnosti znaša še 73 odstotkov. Poglobljena analiza podatkov je tudi pokazala, da približno polovico tega potenciala še vedno zmanjšujejo mehanski in tehnični razlogi, drugo polovico pa vzroki povezani z upravljavcem in samo izvedbo procesa tiska. V Heidelbergu so ta slednji del potenciala označili s tako imenovanim rumenim področjem.
 
20200402 oee SpeedmasterXL106
Prikaz in primerjava splošne učinkovitosti opreme OEE brez in z uporabo tehnologije Push to Stop.


Operater in vodenje procesa tiska
Razlogi operaterja stroja in njegova sama izvedba procesa tiska, ki zmanjšujejo potencial učinkovitosti tiska, so po mnenju Heidelberga primarnega pomena razvoja sodobnih tiskarskih strojev.  S pomočjo izboljšane uporabniške izkušnje in številnih novih asistenčnih sistemov, kot sta Wash Assistant ali Intellirun 3 z uporabo displeja Wallscreen XL, bi moral upravljani vmesnik Prinect Press Center uporabniku omogočiti nenehno spremljanje in neposredno enostavno upravljanje stroja ter maksimiranje zmogljivosti tiska. Novo na 24-palčnem večfunkcijskem na dotik občutljivem zaslonu (Wallscreen XL) je razširjen pregled seznama opravil, ki na jasen način prikazuje vse podatke vezane na različne proizvodne korake teh. Podatki so pridobljeni neposredno iz osrednjega upravljalnega sistema tiska Prinect. Čakalnica opravil omogoča spreminjanje reda opravil s samodejno simulacijo proizvodnje. Časovno optimizacijo urejenih opravil izvede funkcija Intelliguide, ki poleg simulacije proizvodnje prikaže tudi potrebne ročne posege operaterjev za zagotovitev optimalno učinkovite izvedbe opravil.

Poleg številnih dodatnih programskih funkcij upravljalne konzole so bili nadgrajeni tudi drugi strojni deli te. Poleg že omenjenega bistveno večjega zaslona je upravljalno mesto nadgrajeno tudi s sodobno standardno svetlobno osvetlitvijo, ki izpolnjuje zahteve standarda ISO 3664: 2009. Z uporabo LED-svetlobnih diod ta z le enostavnim klikom omogoča simulacijo svetlobe D50 in D65 z in brez UV-deleža. Zamudna menjava svetil ni več potrebna.

Nova različica funkcije Intellirun 3 s prikazom na osrednjem displeju Wallscreen XL pa gre še korak dlje. Med tem, ko se ta osredotoča na postopek priprave, sočasno zagotavlja tudi neprekinjeno digitalno krmiljeno upravljanje tiska in glede na situacijo operaterju samodejno posreduje vse relevantne informacije, s katerimi se lahko izognemo potrati procesnega časa.

Kako doseči višjo učinkovitost neodvisno od operaterja?
Heidelberg je v razvoju strojev Speedmaster nove generacije dal velik poudarek tudi na vse večje pomanjkanje kvalificiranih delavcev. Heidelbergov tehnični oziroma tehnološki razvoj se je zato osredotočl na to, kako operaterjem v prihodnosti s pomočjo optimizacije procesov še dodatno olajšati delo. Predvsem so v omenjeni optimizaciji ključnega pomena popolnoma avtonomni procesi, ki se izvajajo samostojno v neodvisnosti pristnosti in posegov operaterja. Na tak način se lahko znatno poveča celokupna produktivnost tiskarske proizvodnje.

Novi modeli strojev Speedmaster imajo zato v svoji zasnovi novo raven avtomatizacije z integracijo številnih inteligentnih orodij, kot je denimo popolnoma avtomatska logistika tiskarskih plošč. Te so popolnoma avtomatsko tudi zamenjane in nameščene v ustrezne tiskarske agregate, stare plošče pa so sočasno odstranjene.

Nadgrajen pa je tudi denimo koncept Push-to-Stop, ki prav tako zagotavlja še višjo stopnjo avtomatizacije, s povezanimi inteligentnimi orodji pa omogoča popolnoma avtonomno izvedbo tiska.

Več informacij na www.heidelberg.com.