Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20200225 bobst open house
Na dnevih odprtih vrat so obiskovalci lahko spoznali koncept tiska z razširjenim barvnim obsegom.
Podjetje Bobst je nedavno organiziralo dneve odprtih vrat v svojem novem predstavitvenem centru Flexo Center of Excellence v Bielefeld-u (Nemčija).  V živo so predstavili sodobno voden proces fleksotiska vse od zagona do zaključka naročila. Omenjen center je bil nedavno razširjen, kar je omogočilo vzpostavitev oddelka priprave, ki podpira obdelavo oziroma pripravo podatkov za tisk razširjenega barvnega obsega (angl. Extended Color Gamut - ECG). Aplikacije fleksotiska so izvedli na sodobnih sistemih serije CI Flexo Press. 

Uporaba priprave in tiska izvlečkov razširjenega barvnega prostora (ECG) je v vse večji veljavi in uporabi. V samem procesu tiska to pomeni uporabo dodatnih 3 posebnih barv: oranžne, zelene in vijolične (Orange, Green, Violet - OGV). Na ta način poleg osnovnega barvnega obsega primarnih barv CMYK zajamemo tudi dele barvnega prostora, ki 90-odstotno sovpadajo s posebnimi odtenki barvne knjižnice Pantone. Omenjen osnovni barvni obseg namreč pokriva okvirno le 60 odstotkov teh.

Za tiskarje v praksi uporaba barvnega koncepta ECG pomeni manj menjav barv, posledično manj pranj in čiščenj sistema, ni več potrebe po zalogi posebnih barv in mešanju teh, enostavnejša in zanesljivejša  je tudi konsistentna in natančno primerljiva reprodukcija naročil na različnih tiskarskih sistemih na različnih lokacijah po svetu.

Podjetje Bobst je na dnevih odprtih vrat predstavil sledeče rešitve:
  • VISION CI: Na trg postavljena rešitev oktobra lani, zagotavlja hitro in enostavno nastavitev in menjavo opravil. Koncept je zasnovna na inovativnih pametnih tehnologijah in avtomatizaciji, kar zagotavlja ponovljivost in konsistentnost procesa tiska z vodno osnovanimi ali solventnimi barvami z minimalno količino makulatur. Poenostavlja upravljanje tiska manjših in večjih naklad neodvisno od tiskovnega medija.
  • EXPERT CI: Flekso tiskarski sistemi CI Flexo Press z inovativnimi funkcijami omogoča natančno vodenje večbarvnega tiska razširjenega barvnega obsega (ECG). Tisk je stabilen, nadzorovan in produkcijsko učinkovit tisk tudi z uporabo vodno osnovanih barv. V živo je bila predstavljena izdelava gibke embalaže z uporabo sodobnih bariernih tako imenovanih mono-materialnih folij, ki so bile prvič javnosti predstavljene na sejmu K 2019.
  • Digitalno nadzorno namizje: Nova tehnologija nadzora in upravljanja kakovosti tiska, ki deluje na osnovi digitalne projekcije forme s korektno simulacijo tiska v realnem času, kar ustreza zahtevam skladnosti digitalnega preskusnega odtisa.
  • E-storitve: Sistemi svetovnega slovesa si zaslužijo storitve enakega slovesa. Obiskovalci dogodka so lahko spoznali nekaj Bobst-ovih storitev, ki tiskarjem pomagajo optimizirati produktivnost in kakovost tiska, hkrati pa zmanjšati količino zastojev, odpadka in s tem vpliva na okolje.

Na dogodku so se predstavili s svojimi rešitvami še poslovni partnerji skupine Bobst, med njimi: U. Günther Prepress, Miraclon, Glunz & Jensen, Esko, Rossini, Lohmann, Zecher, Daetwyler,Flint Group, Follmann, X-Rite Pantone ...

Več informacij na www.bobst.com.