Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Organizacija Business Software Alliance (BSA) bo v prihajajoči jeseni v okviru svojega programa skrivnih nakupov (t. i. Mystery Shopper) obiskala male, srednje velike in velike slovenske trgovce s tehničnimi izdelki in preverjala legalnost nameščene oziroma ponujene programske opreme. Namen kampanje je trgovce in kupce seznaniti s pravnimi posledicami, ki jih prinaša nakup izdelka z nameščeno nelegalno programsko opremo, ter da nameščanje nelicenčne ter pogosto škodljive programske opreme prinaša tudi tveganja.


V lanski jesenski kampanji je skrivne kupce k namestitvi nelegalne programske opreme s pomočjo prijateljev ali spleta napeljevalo 16,1 odstotek trgovcev, manj kot dva odstotka pa je bilo takšnih, ki so to storitev želeli zaračunati. Malih in srednje velikih trgovcev, ki so kupce napeljevali k namestitvi nelegalne programske opreme, je bilo v lanskem jesenskem preverjanju 6,2 odstotka, občutno manj kot pri spomladanskem merjenju, ko je bilo takih 11,6 odstotka. Kot ugotavljajo pri BSA, so dobri rezultati preverjanj posledica njihovih stalnih prizadevanj in številnih kampanj ozaveščanja glede uporabe legalne programske opreme.

»Kupci se morajo zavedati svojih pravic, zato jih spodbujamo, naj prodajalce sprašujejo, ali je kupljena oprema legalna,« je povedal Rok Koren, pravni svetovalec organizacije BSA v Sloveniji. »Z nakupom računalnika z nameščeno nelegalno programsko opremo so namreč v prekršku, prav tako kot prodajalci, ki jim včasih tako nelicenčno programsko opremo celo zaračunajo.«

Namen programa skrivnih nakupov, ki temelji na osebnem obisku pri trgovcih, je zaščititi in ozaveščati tako prodajalce kot kupce. Slednji morajo biti ob nakupu pozorni predvsem na to, da se programska oprema nahaja v originalni embalaži in da je opremljena s certifikatom o avtentičnosti ali drugimi dokazi o legalnosti, prodajalec pa mora kupcu ob nakupu na računu tudi jasno navesti predmet nakupa ter priložiti vso potrebno dokumentacijo. Skrivne kupce za namene raziskav usposablja organizacija BSA.


###



O organizaciji BSA (Business Software Alliance):
Business Software Alliance (www.bsa.org) je najpomembnejši predstavnik panoge ponudnikov programske opreme in si v več kot 80 državah prizadeva razširiti trg programske opreme ter oblikovati pogoje, ki spodbujajo inovacije in rast. Vladnim organizacijam in panožnim partnerjem BSA nudi premišljene pristope h ključnim političnim in pravnim vprašanjem, saj se organizacija zaveda vloge, ki jo programska oprema igra v gospodarskem in družbenem razvoju držav. Člani organizacije BSA v lokalna gospodarstva letno vložijo več milijard evrov, prispevajo kakovostna delovna mesta ter rešitve naslednje generacije, ki ljudem po vsem svetu omogočajo, da so bolj storilni, bolje povezani in varni. Med člane organizacije BSA sodijo podjetja Adobe, Altium, Apple, Asseco Poland S.A., Attachmate, Autodesk, Autoform, AVEVA, Bentley Systems, CNC, Corel, Dassault Systèmes SolidWorks Corporation, DBA Lab S.p.A., Mamut, Microsoft, NedGraphics, Progress Software, O&O Software, Scalable Software, Siemens, Symantec, Tekla in The MathWorks.

Dodatne informacije:

Rok Koren, pravni svetovalec BSA v Sloveniji
Komenskega 12
1000 Ljubljana
Tel.: (01) 47 509 99
Faks: (01) 47 509 30
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Spletna stran: www.bsa.org/slovenia