Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20191211 KB EVO XC
Pritisk na cene se na tržišču očitno povečuje. Koenig & Bauer se z vizijo ofenzivne rasti 2023 osredotoča na ponudbo strojev, kot je nov kompaktni CI-fleksotiskarski sistem Evo XC.
Proizvajalec tiskarskih strojev Koenig & Bauer je po treh kvartalih tekočega poslovnega leta glede količine in zaostanka naročil bistveno pod poslovnimi rezultati preteklega leta.  V prvih treh kvartalih 2019 so v skupini prejeli naročila v višini 843,0 milijona evrov. Preteklo leto je ta znašala 943,2 milijona evrov, kar pripisujejo veliki količini naročil strojev za varnostni tisk.

Tržno okolje je po navedbah Koenig & Bauer-ja vse bolj zahtevno, saj se sooča z vse večjim pritiskom na cene, zato jer vse več konkurenčnih ponudb. Prihodki skupine so se v tretjem kvartalu  v višini 292,2 milijona evrov nekoliko povečali, preteklo leto so znašali 788,8 milijona evrov, letos 798,2 milijona evrov. Dosežen skupni dobiček v višini 5,2 milijona evrov za leto 2019 je precej pod doseženim v letu 2018 (28,6 milijona evrov).

Poleg manj povpraševanja po rešitvah tiska časopisov in manj naročil sistemov za varnostni tisk  je pomemben dejavnik, ki vpliva na letošnje poslovanje tudi razkritje korupcije hčerinskega podjetja KBA-Notasys in plačilo odškodnine švicarskemu tožilstvu v višini 30 milijonov evrov. Delež teh sredstev se je sicer že povrnil iz transakcij osumljenih korupcije.

Rast prodaje skupine znaša približno 4%, rast EBIT-marže pa okoli 6%.  S trenutno visoko izkoriščenostjo zmogljivosti proizvodnje so objektivni cilji načrtovana realizacija prejetih naročil s pridobitvijo še pričakovanih.

Več informacij na www.koenig-bauer.com.