Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
K povečanju števila naročil je zlasti prispeval segment Special (s povečanjem za približno 45 odstotkov).
Skupina Koenig & Bauer ocenjuje prvo polovico leta 2021 kot "pozitivno v več pogledih". Predvsem so veseli 28 odstotkov več naročil tiskarskih strojev v primerjavi z lanskim letom. Skupni rezultat prodaje je zaradi pandemične krize koronavirusa na dan 30. junija 2021 znašal 493,2 milijona evrov, kar je malenkost manj v primerjavi z lanskim s 515,7 milijona evri.

K povečanemu obsegu naročil so prispevala zlasti naročila v posebnem segmentu Special (s povečanjem za približno 45 odstotkov). Naročila vseh področij v tem segmentu so se v primerjavi s prejšnjim letom povečala. Junija je hčerinska družba Koenig & Bauer Metal Print celo objavila enega najboljših rezultatov dohodnih naročil v zgodovini podjetja. Kot je zapisano v sporočilu za javnost, to kaže, da se po težki prvi polovici leta v tem segmentu stanje naročil izboljšuje, globalno pa se gospodarstvo uspešno zaganja. Segment Sheetfed je ponovno povečal vnos naročil in dosegel povečanje za približno 30 odstotkov, kar je v veliki večini posledica hitro rastočega trga tiska embalaže, ki se je v pandemiji izkazal za odpornejšega.

Koenig & Bauer glede na splošne kazalce ugotavlja, da se investicije zmanjšujejo na številnih področjih, nekateri nove naložbe prelagajo zaradi negotovosti, ki so posledica pandemije koronavirusa. V prvi polovici leta 2021 ti dejstvi vplivata predvsem na dohodna naročila področij digitalnega dekorativnega tiska in tiska valovitega kartona. V skupini imajo že nameščene nove proizvodne sisteme, ki bodo zagnani prihodnje leto in bodo predvsem naslovljeni proizvodnji sistemov za embalažni tisk.

Celotna prodaja je na dan 30. junija 2021 dosegla rezultat v višini 493,2 milijona evrov in je bila nižja glede na preteklo leto, ko je znašala 515,7 milijona evrov, v drugem četrtletju leta 2021 pa se je v primerjavi s prvim četrtletjem leta 2021 povečala za približno 2,5 odstotka. Kljub nižji celotni prodaji skupine je EBIT znašal 6,4 milijona evrov (prejšnje leto: -19,8 milijona evrov). Koenig & Bauer izboljšanje rezultata pripisuje učinku obsega in marž ter manjši uporabi dela s krajšim delovnim časom in enkratnega dohodka v preteklem letu, to pomeni predvsem učinkovitejšemu izvajanju ukrepov programa učinkovitosti P24x. Rezultat skupine se je 30. junija 2021 povečal s -24,3 milijona evrov v preteklem letu na 1,1 milijona evrov.

Več informacij na www.koenig-bauer.com.