Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Vsak posameznik v podjetju sam upravlja svojega programskega robota.
Ljudje so najdragocenejše "premoženje" vsakega podjetja. Zaposleni so ključnega pomena za razvoj in uspeh podjetja. A žal pogosto obtičijo pri izvajanju vsakdanjih in ponavljajočih se opravil, kar predvsem jemlje čas in zmanjšuje možno učinkovitost procesov poslovanja. To zagato danes učinkovito rešuje robotska avtomatizacija procesov.

#rpa #uipath #konicaminolta

V četrtek, 27.1.2022, je Konica Minolta v okviru na to temo javnosti ponudila spletni seminar z naslovom Robotska avtomatizacija procesov (RPA - Robotic Process Automation). To je programska tehnologija, ki omogoča enostavno izdelavo, uvajanje in upravljanje robotov, ki posnemajo človeška dejanja pri interakciji z digitalnimi sistemi in programsko opremo. Tako kot ljudje, lahko tudi programski roboti počnejo stvari, kot so razumevanje tega, kar je na zaslonu, izvajanje pravilnih pritiskov tipk, navigacijo po sistemih, prepoznavanje in pridobivanje podatkov ter izvajanje številnih opredeljenih dejanj. Vendar lahko programski roboti to počnejo hitreje in dosledneje kot ljudje, ne da bi jim bilo treba vstati in se pretegniti ali si vzeti odmor za kavo.

RPA podjetjem z uporabo programskih robotov omogoča višjo stopnjo avtomatizacije dela, ti namreč prevzamejo izvajanje rutinskih opravil in nalog ljudi. Slednji lahko zato več časa namenijo opravilom, pri katerih do izraza pridejo njihove dragocene in edinstvene človeške lastnosti in sposobnosti. S tem dosežemo večje zadovoljstvo zaposlenih in posledično boljši poslovni učinek posameznika, kot tudi celotnega podjetja.

Konica Minolta Slovenija se že od ustanovitve leta 1991 dalje stalno ukvarja s sodobnimi in vizionarskimi področji poslovanja: poslovne rešitve (pisarniške in IT rešitve), produkcijski tisk, sistemi zaznavanja (angl. Sensing) in inteligentni nadzorni sistemi (Mobotix). Poleg naštetega sledijo tudi hitro razvijajočemu se področju RPA, saj ugotavljajo, da je robotizacija v zadnjih štirih letih prevzela že 70 odstotkov operacij različnih področjih poslovanja v različnih podjetjih. Učinki robotizacije tem podjetjem glede na raziskave prihrani tudi do 50 odstotkov časa in več kot 10 milijard ur dela posameznikov.

Kako roboti oziroma boti RPA delujejo?
Za svoje delovanje se ravnajo po principu vidi, misli in naredi. Z drugimi besedami v ozadju predvsem nastopa programska oziroma umetna inteligenca, ki omogoča robotski vid, razmišljanje oziroma strojno učenje in interakcijo z aplikacijami / operacijami / opravili. Z njimi lahko procese izvajamo celovito, kar privede do popolne avtomatizacije, ki ji pravimo platforma UIPath. Ta zagotavlja popolno preglednost in nadzor nad procesi, z vpletenostjo vseh zaposlenih pri gradnji popolne avtomatizacije pa korist uživa celotno podjetje.

Kako izgleda popolnoma avtomatizirano podjetje?
To dosežemo v prvi vrsti z vpletenostjo vsakega posameznika v podjetju, ki svojim opravilom naslovi robota. Tak razvoj je predvsem mogoč, ker v programiranju robotov ne potrebujemo posebnih naprednih računalniških ali programerskih znanj, vse poteka na nivoju enostavnih skript (angl. Low Code) z uporabo vmesnikov UIPath Studio in UIPath StudioX. Največja vloga posameznika pri tem je, prepoznati možnost avtomatiziranega robotskega opravila in izrabo funkcij umetne inteligence pri učenju in programiranju robotov, kar se sicer sliši zapleteno, a v praksi je to enostaven in običajnim ljudem prilagojen proces.

S popolno avtomatizacijo oziroma robotizacijo podjetja predvsem dosežemo hitrejšo poslovno in operativno rast z izboljšano uporabniško izkušnjo, v poslovanju pa se zmanjša tveganje in zagotovi skladnost postopkov. Zaposleni pa z vpletenostjo v stalen razvoj robotizacije in s tem prenosa rutinskih opravil na robote pridobijo na zavzetosti.

Katere procese najprej avtomatizirati?
Predvsem gre za procese s standardnim elektronskim vnosom, ročne in ponavljajoče se in stabilne procese z nizko stopnjo izjem, ki temeljijo na jasnih pravilih in imajo velik obseg opravil nižje stopnje kompleksnosti. Sem sodijo denimo avtomatski ali polavtomatski zajem podatkov (lokalno ali v oblak) s funkcijami OCR, upravljanje dokumentacije, upravljanje poslovnih procesov, integracije in povezave različnih sistemov z namenom izkoriščanja podatkov iz različnih virov.

UIPath je tehnološka skupnost, v kateri sodelujejo vsa podjetja in proizvajalci z razvojem sodobnih tehnologij, med katere sodi tudi Konica Minolta. Njihova ponudba je z vsemi svojimi rešitvami skladna z zahtevami avtomatske robotizacije in skupnosti UIPath, zato z njimi lahko svoje procese celostno avtomatizirate.

Več informacij na www.konicaminolta.si.