Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Stora Enso želi prodati štiri svoje obrate za proizvodnjo grafičnega papirja. (Slika: Stora Enso)
Švedsko-finski proizvajalec papirja Stora Enso želi prodati štiri od svojih petih obratov za proizvodnjo grafičnega papirja (Maxau, Anjala, Hylte in Nymölla). V izjavi podjetja je skupina že začela postopek prodaje.

#storaenso #papirnica #proizvodnjapapirja #papir

Omenjena izjava glede prodaje zadeva obrat Anjala (proizvodna zmogljivost približno 435 000 ton papirja na leto) na Finskem, Hylte (proizvodna zmogljivost približno 240 000 ton papirja) in Nymölla (proizvodna zmogljivost približno 475 000 ton papirja) na Švedskem ter Maxau (proizvodna zmogljivost približno 530 000 ton papirja) v Nemčiji. Obrat Langerbrugge (proizvodna zmogljivost približno 550.000 ton recikliranega papirja) v Belgiji bo ostal v skupini.

Stora Enso: Papir ni področje rasti
Papir ni strateško področje rasti skupine, je navedeno v nedavni izjavi. Družba Stora Enso se želi osredotočiti na dolgoročni potencial rasti svojih izdelkov iz obnovljivih virov na področju proizvodnje rešitev embalaže, gradbenih rešitev in biomaterialov. Pred dobrim letom je skupina že prodala podjetje Stora Enso Sachsen GmbH iz Eilenburga (Nemčija) skupini Swiss Model Group. Eilenburg je v balah proizvedel do 310.000 ton recikliranega papirja.

Stora Enso ima trenutno skupno pet obratov za proizvodnjo papirja (Anjala, Hylte in Nymölla, Maxau in Langerbrugge) in z njimi zaposluje približno 2.200 ljudi. Leta 2021 je čista prodaja oddelka za papir znašala 1.703 milijone evrov. Stora Enso velja za drugega največjega proizvajalca papirja v Evropi z letno zmogljivostjo približno 2,25 milijona ton papirja. Vse štiri papirnice oziroma obrati v prodaji so namenjeni proizvodnji papirja in celuloze in so opremljeni z ustrezno infrastrukturo ter imajo usposobljene in izkušene zaposlene.

Družba Stora Enso je februarja letos tudi že objavila, da je podpisala pismo o nameri prodaje svojega obrata Kvarnsveden na Švedskem družbi Northvolt. Proizvodnja papirja v Kvarnsvedenu se je končala že leta 2021. Kupec Northvolt, evropski proizvajalec baterijskih celic, namerava zemljišče preurediti v obrat za proizvodnjo baterij.

Več informacij na www.storaenso.com.