Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Številni razlogi predvsem na račun omejitev pandemije koronavirusa prinašajo višje cene surovin za izdelavo papirja.
Cene celuloze in odpadnega papirja so se od konca lanskega leta občutno zvišale. Enako velja za pomožne materiale. Na trgu celuloze je opazno močno povpraševanje s Kitajske, saj je na trgu zaslediti pomanjkanje razpoložljivosti in naraščajočih stroškov prevoza papirnih surovin zaradi pandemijskih omejitev. 

Poraba papirja je v grafični industriji ostala nekako na enakem nivoju, kot smo ga vajeni iz preteklih let. Se pa je znatno povečalo povpraševanje po papirju in kartonu za izdelavo embalaže. Za 12 odstotkov manj je bilo potreb po grafičnih papirjih, za 8 odstotkov potreb manj pa po higienskih. Za manjši del je v splošnem nadoknadilo 6 odstotno povečano povpraševanje po embalažnih papirjih in kartonih.

Razcvet porabe embalažnega papirja temelji predvsem na valovitem kartonu, kar je predvsem posledica večjega obsega e-poslovanja v času omejitev zaradi pandemije koronavirusa.

Manjšo porabo grafičnih papirjev pa povzroča trend digitalizacije vsebin in manj potreb po komercialnem tisku. Na sam trg revij pa je znatno vplivalo zaprtje prodajnih mest. Proizvajalci higienskega papirja pa se še vedno spopadajo s posledicami kopičenja zalog tako v gospodinjstvih kot v maloprodaji, zaradi česar trenutno še pravih potreb po tem papirju.

Več informacij na www.vdp-online.de.