Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Embalaža za enkratno uporabo ter embalaža iz papirja in kartona z bariernim premazom so lahko ekološko sporni.
Da bi proizvajalcem embalaže ponudili okolju prijaznejšo alternativo umetnim bariernim premazom, je podjetje Follmann razvilo tovrstne premaze na vodni osnovi, katerih glavni namen je zagotoviti učinkovito pregrado olj, maščob in vode. Hkrati so tovrstna sredstva okolju bistveno bolj prijazna.

Leta 2019 je EU sprejela direktivo o plastiki za enkratno uporabo z namenom znatno zmanjšati onesnaževanje narave s plastičnimi odpadki. Od letos dalje bo zato prepovedano trženje številnih izdelkov za enkratno uporabo iz plastike, kot so plastični krožniki in jedilni pribor, plastične slamice ali skodelice. Trenutno v živilski in embalažni industriji zato poteka uvajanje novih trendov in zahtev. Plastične folije, ki otežujejo ali celo onemogočajo postopek recikliranja, je treba nadomestiti z bolj trajnostnimi alternativami.

"Da bi tu zagotovili konkretno rešitev in industriji ponudili okolju prijazno alternativo, smo razvili premaze na vodni osnovi, zlasti za embalažo iz papirja in kartona, ki mora zagotavljati učinkovito zaščito oziroma pregrado olj, maščob in vode," pravi Tim Schwier, vodja ekipe razvoja pri podjetju Follmann. Zaščitni barierni premazi znamke Folco Lac, so bili zasnovani za tehnike globokega tiska in fleksotiska in naj bi odločilno prispevali k trajnosti. V stopnji testiranj so premazi tudi pokazali preizkusu, da zagotavljajo ustrezno pregrado vode (metoda COBB), olj (metoda KIT) in kisa.

Več informacij na www.follmann.com.