Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
V Gradcu dokazali in raziskali, da materiale iz lesnih vlaken lahko recikliramo več kot 7 krat.
Nedavna študija tehnične univerze v Gradcu (Avstrija) razbija mit o omejenem številu ciklov recikliranja embalaže iz lesnih vlaken oziroma kartona. Embalažne materiale na osnovi lesnih vlaken - papir, karton, lepenko - je po najnovejših neodvisnih raziskavah mogoče reciklirati več kot 25 krat in z le majhno izgubo obnovljive surovine.

#recikliranje #karton #procarton

V študiji iz leta 2021, ki jo je izvedla tehnična univerza v Gradcu, so v raziskavah večkrat reciklirali zložljivo kartonsko embalažo, da bi ugotovili, kakšen je morebitni vpliv na mehanske lastnosti materiala, vključno z njegovo trdnostjo in odpornostjo na pritisk. "V tej študiji ni bilo mogoče dokazati negativnega vpliva na preučevane mehanske lastnosti. Tudi sposobnost nabrekanja vlaken ni pokazala negativnega trenda," so sporočili z univerze. V poročilu celo poudarjajo ekološke prednosti možnosti večjega števila ciklov recikliranja materialov iz lesnih vlaken. "Pogosteje kot se lahko reciklira ena in ista embalaža, bolj pozitiven je njen vpliv na okolje," je še zapisano v študiji.

Embalažo iz lesnih vlaken je mogoče reciklirati od štiri do sedem krat
Winfried Mühling, generalni direktor evropskega združenja industrije kartona in zložljive kartonske embalaže Pro Carton, je zadovoljen: "Rezultati odločno zavračajo mit, da je embalažo iz lesnih vlaken mogoče reciklirati le štiri do sedem krat, saj potem vlakna izgubijo svojo celovito formo. Dokazujejo namreč, da so lesna vlakna, ki se uporabljajo za izdelavo papirja in kartona, veliko bolj odporna, kot smo mislili kdajkoli prej."

Trenutna stopnja recikliranja papirne in kartonske embalaže v Evropi znaša približno 84,2 odstotkov, evropska industrija kartona pa si je zastavila cilj, da jo do leta 2030 poveča na 90 odstotkov. Karton je tudi biološko razgradljiv, kar se  v recikliranju navadno imenuje "organsko recikliranje".

Winfried Mühling še dodaja: "Za krožno gospodarjenje s kartoni in papirji iz lesnih vlaken vedno potrebujemo zdravo mešanico primarnih vlaken in recikliranega materiala. Nekatere stranke imajo posebne zahteve za papirnate in kartonske izdelke, katerih lastnosti lahko zagotovijo le deviška vlakna. To velja tudi za živilsko embalažo, saj mora biti varna pri neposrednem stiku z vlažnimi ali mastnimi živili, kot je denimo čokolada. To velja po drugi strani tudi za luksuzno embalažo, ki mora imeti visoko stopnjo beline in togosti materiala, to lahko zagotovijo le deviška vlakna."

Več informacij na www.tugraz.at in www.procarton.com.