Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Etiketni papir Ocean Action je izdelan iz plastičnih oceanskih odpadkov.
Podjetje UPM Raflatac je predstavilo etiketni material Ocean Action, ki je izdelan iz plastičnih odpadkov iz oceanov (OBP). Pridobljeni so bili na območjih do 50 km v notranjosti vodnih poti, za katere je bilo opredeljeno, da lahko potencialno končajo v oceanu. V podjetju UPM Raflatac trdijo, da so prvi, ki so vložili v odpadke OBP kot surovine za etiketni material.

#upmraflatac #etiketnimaterial #oceanaction #obp

Svet nujno potrebuje bolj trajnostne in tržno uspešne načine recikliranja plastike po zaključeni njeni uporabi. Združeni narodi so priznali potrebo po recikliranju več popotrošniške plastike in leta 2021 začeli izvajati novo pogodbo o onesnaževanju s plastiko. Organizacija OBPCert je ocenila, da plastika, vezana na oceane, ustvarja 80 odstotkov plastičnih morskih odpadkov. Danes se na svetu reciklira le okoli 10 odstotkov plastičnih odpadkov, preostali pa končajo na odlagališčih, v sežigalnicah in prehajajo v naravo ali oceane. Ena od rešitev tega problema je ustvarjanje trga za izdelke iz plastike, ki prihaja iz oceanov.

Novi inovativni etiketni material Ocean Action ne pomaga le preprečiti, da bi plastični odpadki končali v oceanih, temveč lastnikom blagovnih znamk ponuja tudi možnost, da izpolnijo svoje cilje glede reciklirane vsebnosti embalaže. Etiketni material Ocean Action je enostaven za uporabo, lahko ga celo vgrajujemo v živilske in kozmetične aplikacije, saj ima popolnoma enake lastnosti kot sedanji etiketni materiali na osnovi fosilnih surovin.

Material Ocean Action je na voljo v beli in prosojni različici PP folij z uporabo lepilnih sredstev RP37, RF37 in RP74 ter nosilnim materialom PET 23 PCR in glassine. Ti etiketni materiali so primerni za blago široke potrošnje (FMCG), kot so gospodinjski izdelki, izdelki za osebno nego, pakirana živila in pijače.

Da bi etiketni material Ocean Action postal komercialna uspešnica, je družba UPM Raflatac tesno sodelovala z različnimi partnerji v dobavni verigi. Sodelovanje je namreč potrebno, da bi krožno gospodarstvo postalo resničnost. Na prvi stopnji HHI, malezijsko podjetje za recikliranje plastike, skupaj s partnerji zbira in sortira plastične odpadke iz oceanov. Podjetje HHI ima certifikat OBP v okviru programa Zero Plastic Oceans, ki zagotavlja odgovorno pridobivanje, ustrezno zbiranje in ravnanje s plastičnimi odpadki iz oceanov.

Po zbiranju in sortiranju omenjenih plastičnih odpadkov podjetje HHI s kemičnim recikliranjem pretvori odpadke v pirolizno olje. Pirolizno olje nato družba SABIC uporabi za izdelavo visokokakovostnih plastičnih granulatov PP.

Po aktivnostih družbe SABIC se plastični granulati uporabijo v postopku, v katerem proizvajalec folij Taghleef Industries proizvede folijo za etikete, iz katere družba UPM Raflatac izdela končni etiketni material.

Plastični odpadki, ki se uporabljajo v proizvodni verigi izdelave materiala Ocean Action, so certificirani v okviru programa Zero Plastics Oceans, končni material za etikete pa v okviru programa ISCC PLUS. Proizvaja se z uporabo trajnostnih recikliranih surovin, ki nadomestijo enakovredno količino primarnih fosilnih virov, uporabljenih v proizvodnem procesu, z uporabo pristopa masne bilance, ki upošteva količino trajnostnih virov. S tem se potrdi, da je etiketni material Ocean Action tudi sledljiv in trajnostno pridobljen.

Več informacij na www.upmraflatac.com.