Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Adobe je na svojem forumu objavil, da z marcem v svojih nadgradnjah ne bo več integriral barvnih knjižnic Pantone.
Marca 2022 bodo barvne knjižnice odtenkov Pantone, ki so bile v preteklih različicah Adobeovih aplikacij Photoshop, Illustrator, InDesign, Color in Capture del možnosti barvnega upravljanja, odstranjene - so zapisali na Adobeovem forumu konec novembra lani (navedbo spremembe najdete tukaj). Da bi to zagato oblikovalcem in vsem vpletenim tem bolj minimizirali Adobe že intenzivno išče alternativne rešitve. Te bodo del novih različic naštetih programov, spremembe bodo gotovo za vse občutne, zato bomo vse novosti in predloge spremljali.

#adobe #pantone #pantoneconnect

Barvne knjižnice Pantone so že več kot 30 let pomemben del aplikacij Adobe, a po mnenju Adobea digitalni tisk odpravlja potrebo po teh posebnih barvah (spot color). potrebno pa se je zavedati, da kljub temu obstajajo sektorji tiska in oblikovanja (npr. sitotisk oblačil), ki pri svojem delu v večji meri uporabljajo ravno posebne barve Panotne. Posebej problematično področje je zagotovo tudi področje skrbništva blagovnih znamk, ki posebne odtenke Pantone že od nekdaj uporablja kot standard v barvni komunikaciji zaščitnih oziroma blagovno prepoznavnih barv.

Presentljivo dejstvo je, da je družba Adobe to objavila z dvoumnim opozorilom na forumih za podporo uporabnikom, ki te obvešča o ključni spremembi le štiri mesece vnaprej. Po vsej verjentosti so spremembe posledica nesoglasij sodelovanja podjetij Adobe in Pantone, na kar nakazujejo načini in cene licenc in zakupa, ki jih Pantone preko Adobe aplikacij računa končnim uporabnikom. K temu je potrebno dodati še dejstvo, da je Pantone junija 2020 uvedel koncept Pantone Connect, digitalno platformo za oblikovalce, ki poenostavlja njihovo barvno upravljanje in komunikacijo.

Ena od predlaganih improvizacij oziroma rešitev uporabnikov aplikacij Adobe.
Ob stalnem razvoju in vse večji veljavi digitalnega pristopa dela oziroma oblikovanja se je za vse vpletene pojavila vse večja potreba po zapolnitvi vrzeli med fizičnim in digitalnim. Pandemija koronavirusa je te izzive še pospešila, saj so se fizične predstavitve, predogledi in potrditve prestavili v virtualni svet s funkcijami opravil na daljavo. Barvno upravljanje in komunikacija sta že sama po sebi kompleksno in v praksi problematično področje tako za oblikovalce, kot njihove stranke oziroma skrbnike blagovnih znamk, zato to v virtualnem in oddaljenem okolju postane kaj hitro še večji izziv.

Pantone Connect je trenutno edini način za dostop do vseh 15.000 tržno pomembnih barvnih odtenkov več deset različic barvnih knjižnic Patnone. Aplikacije Adobe CC glede posebnih barv Pantone že tako pogrešijo več kot 5600 odtenkov, ki jih trenutno ponuja Pantone, vključno z 826 odtenki sistema Pantone Matching System (PMS) in vsemi posebnimi barvami knjižnic za modo, dom in notranjo dekoracijo. Vmesnik je trenutno združljiv s storitvijo Creative Cloud, na voljo pa je tudi kot samostojna aplikacija za platformi iOS in Android. Kot trenutno kaže, bodo morali uporabniki storitev Adobe Creative Cloud do knjižnic Patnone dostopati preko vtičnika Patnonen Connect.

Več informacij na www.adobe.com in www.pantone.com.