Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Prvi medijski klin za tekstilni tisk je plod dvoletnega raziskovalnega projekta. (vir: Fogra)
Avgusta 2022 je bil zaključen dvoletni raziskovalni projekt Fogra o standardizaciji barv v digitalnem tisku na tekstil. V tem kontekstu sta bila poleg novega medijskega klina Fogra razvita delovni barvni prostor na osnovi RGB modela in testna metoda tiska na tekstil.

#fogra #merskiklin #tekstilnitisk #tisknatekstil

Raziskovalna skupina Fogra pod vodstvom dr. Andreasa Kraushaara je avgusta zaključila raziskovalno nalogo »Izboljšanje barvne standardizacije v digitalnem tisku na tekstil«. Za optimizacijo barvne komunikacije so bila razvita in tudi v praksi že preizkušena nova orodja.

V razvoju projekta je nastal nov delovni barvni prostor, ki temelji na RGB modelu, imenovan »FOGRA58 Textile RGB«. Ta omogoča, da se barve v tisku upravljajo z uporabo omenjenega barvnega opisa in vrednotenjem barv na tekstilu pod pogoji D65/10° – primarno barvno upravljanje barv z opisom ICC se izvaja pri svetlobnih pogojih D50. Poleg omenjenega je bil razvit tudi merilni klin Fogra Media Wedge Textile RGB V1. Z njim po uveljavljeni standardizirani metodi CMYK procesnega standarda PSD (ISO/TS 15311) lahko barvno korektno upravljamo tekstilni tisk na vseh izhodnih napravah s krmiljenjem barvnih podatkov na osnovi RGB modela.

V okviru projekta je bila razvita tudi testna metoda v praksi, ki omogoča ugotoviti ali je barvni izpis na izbranem tekstilu mogoče profilirati na smiseln oziroma vizualno zanesljiv način z razpoložljivo barvno merilno napravo.

Več informacij na www.fogra.org.