Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Heidelberg je lansiral najhitrejši tiskarski stroj na svetu s hitrostjo tiska do 21.000 polna uro.(vir: Heidelberg/Brand Images eU)
Podjetje Heidelberg je nadgradilo svojo tehnologijo tiska XL, ki odslej opcijsko omogoča večjo hitrost tiska na strojih Speedmaster XL 106 s tiskom do 21.000 pol/uro. To pomeni, da je lahko najhitrejši ofsetni formatni stroj na svetu.

#heidelberg #ofsetnitisk #speedmaster #xl106

Svetovna premiera novega sistema je bila na dogodku Packaging Day v Heidelbergu v Wieslochu (Nemčija). S to hitrostjo je odslej možna proizvodnja več kot 100 milijonov odtisov na leto tudi v proizvodnji embalaže. Ta stroj je še posebej privlačen za proizvajalce embalažnih aplikacij v formatu 70 x 100, ki zahtevajo vedno večjo zmogljivost stroja in avtomatizacijo od začetka do konca tiska. Za te uporabnike je tudi že posebej privlačna osnovna hitrost tiska Speedmaster XL 106, ki se sedaj povečala z 18.000 na 21.000 pol na uro.

Ekonomska korist je osem do deset odstotkov večja neto proizvodnja in seveda ob predpostavki, da je izkoriščen celoten potencial produktivnosti sistema – to tudi pomeni dvo letno amortizacijo investicije. Za doseg omenjene stopnje produktivnosti, je Heidelberg optimiziral približno 200 komponent celotnega sistema od podajalnika do izlaganja. Odslej podajalnik denimo poganjata dva servo pogona, prijemači pa so vpeti na lažje letve za prilagoditev novi hitrosti delovanja, kar zagotavlja stabilno in varno delovanje.

Pilotni uporabnik Cardbox Packaging
Mednarodni proizvajalec embalaže Cardbox Packaging z več kot 250 zaposlenimi in sedežem v Wolfsbergu v Avstriji je proizvajalec visokokakovostne in tehnično dovršene kartonske embalaže predvsem za živilsko, luksuzno prehrambeno in kozmetično industrijo ter trg zdravja. Cardbox se zanaša predvsem na Heidelbergove tehnologije, da oblikuje nadaljnjo rast na svojih mednarodnih lokacijah v tiskarstvu in posttisku. Po mnenju podjetja je eden od ključev do uspeha dosledno visoka produktivnost in maksimalna razpoložljivost stroja.

Kadarkoli je to mogoče, Cardbox izkorišča največji potencial uporabljene opreme. Speedmaster XL 106, ki se na lokaciji v Wolfsbergu uporablja od leta 2018, tudi vedno deluje na meji svoje maksimalne produktivnosti. Zaradi tega je Cardbox idealen pilotni uporabnik novega Speedmastra XL 106 z največjo hitrostjo tiska do 21.000 pol na uro. Podjetje je visoko zmogljiv stroj že zagnalo v redni produkciji.

»Pritisk konkurence je na mednarodnem trgu embalaže velik. Ne delamo kompromisov, ko gre za kakovost, zanesljivost in pravočasno dostavo. Konstantno visoka produktivnost je pri tem pomemben konkurenčni dejavnik,« pravi Roland Schöberl, generalni direktor pri Cardbox Packaging Holding GmbH. "Zato smo veseli, da smo skupaj s Heidelbergom lahko zagnali novi Speedmaster XL 106, trenutno najhitrejši listni ofsetni tiskarski stroj na svetu, in po začetni fazi pričakujemo pomemben skok v produktivnosti."

Nova serija na voljo že jeseni 2023
Poleg novega visoko zmogljivega sistema na področju tiskarskih strojev bo Cardbox do konca leta v pogon dal tudi dva visoko zmogljiva izsekovalnika tipa MK Mastermatrix, ki sta bila prav tako šele pred kratkim predstavljena trgu. Oba odpravljata vrzel v produktivnosti na področju dodelave. Začetek serijske proizvodnje novega sistema Speedmaster XL 106 je načrtovan za jesen 2023. Nadaljnje pilotne namestitve bodo postopoma izvedene v naslednjih nekaj mesecih.

Več informacij na www.heidelberg.com.