Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Skupina Ghent Workgroup nedavno objavila novo PDF specifikacijo.
Mednarodna delovna skupina Ghent Workgroup (GWG), ki združuje različne segmente tiskarske industrije, je napovedala dokončno in razpoložljivo različico nove osnovne tehnične specifikacije GWG 2022. Zadnja večja revidirana različica specifikacije GWG, standard za izmenjavo dokumentov PDF v grafični industriji, je bila objavljena leta 2015.

#ghent #gwg2022 #pdfspecifikacija

Celostna specifikacija PDF za tiskarsko industrijo
Od leta 2015 so bili nekajkrat podane pobude in bili sproženi posamezni in delni poskusi razvoja specifikacije za posamezne segmente tiskarske industrije, kot so tisk označb in panojev, digitalni tisk ali tisk embalaže, vendar ni prišlo do ustrezne končne celostne specifikacije. To je predvsem otežilo uporabo specifikacij in celosten razvoj specifikacije. Aktualno razpoložljiva specifikacija GWG 2022 je po navedbah delovne skupine inovativno zasnovana in je prijazna za uporabo s svojo poenostavljeno zasnovo.

Najpomembnejša novost v specifikaciji GWG 2022 je izboljšan mehanizem preverjanja korektnosti PDF datotek, ki daje poročila z manj napačnimi interpretacijami ugotovljenih kritičnih napak za tisk. Na voljo so posebni profili preverjanja, ki zagotavljajo preverjanje PDF datotek v skladu z zahtevami GWG 2022 in osredotočenost na napake oziroma PDF strani oziroma datoteke, ki bi resnično povzročale težave v tisku.

Opredelitev korakov obdelave
V delovnih postopkih tiska in izdelave etiket in embalaže je bil nedavno uveden nov pomembne standard ISO 19593-1, ki definira grafične elemente, ki so obvezni za določene procesne korake izdelave (Processing Steps). To so na primer točno ustrezno definirane linije razreza in zgibanja v kompleksno oblikovani PDF predlogi. Specifikacija GWG 2022 podpira tudi ta standard in z njim povezane procesne korake oziroma definira, kateri koraki oziroma elementi so potrebni in kateri ne smejo biti za določen tip embalaže.

Racionalno zasnovana podoba specifikacije
Pretkle različice sorodnih specifikacije skupine Ghent Workgroup so vključevale vse opisane definicije in tabelarno urejene zahteve za različne aplikacije PDF predlog. S tem so specifikacije postajale vse bolj tehnično zapletene, v praksi se je izkazalo, da so težko razumljive in nepregledne. GWG 2022 različica je oblikovana prav tako tabelarično a bistveno bolj strukturirano, pri čemer so jasno opredeljene opredelitve definicij, zahtev in različice aplikacij. Definicije in zahteve so bile na novo zapisane na standardiziran in bolj natančen način, vključujejo tudi edinstvene identifikatorje, številke različic in drugo, kar razvijalcem PDF programske opreme bistveno olajša delo oziroma samo uporabo specifikacije v razvoju.

Poleg aktualne različice specifikacije GWG 2022 sta na voljo še dva podporna dokumenta. Prvi prikazuje razlike med GWG 2015 in GWG 2022 specifikacijo, drugi pa pojasnjuje koncepte, uporabljene v specifikaciji, in pomaga pri njihovi najboljši uporabi.

Več informacij na www.gwg.org.