Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Tistim, ki je video vsebina bolj blizu, se odslej lahko o pojmu ogljični odtis v procesu izdelave kartona in lepenke informirajo tudi preko video vsebine.


Podjetje Pro Carton je izdelalo kratek video z naslovom »Cartons, Carbon Footprint and Biogenic Carbon - kartoni, ogljični odtis in biogen ogljik«, ki opisuje pristop k vodenju ogljičnega odtisa v proizvodnji kartona za izdelavo embalaže. Prikazuje tudi izsledke raziskav, da vse večje povpraševanje po tej vrsti tiskovnega materiala vodi k vse večji nuji po gospodarni rabi gozdov in vse večji absorpciji ogljika teh gozdov. Eden izmed ugotovitev pravi, da je povprečno za eno tono kartona proizvedenega v Evropi potrebnih 730 kg biogen ogljika atmosfere.


Na osnovi študij švedskega okoljskega raziskovalnega inštituta o kartonih in biogen ogljiku je podjetje Pro Carton v Avgustu izdalo tudi brošuro z naslovom »Cartons and Carton Footprint + Kartoni in ogljični odtis«.

Za še večjo osveščenost širše javnosti pa so izdelali že omenjeni 5 minutni video v načinu intervjuje z vprašanji in odgovori. Nastopata predsednik uprave podjetja Pro Carton, Roland Rex, in predsednik uprave ECMA, Per Lundeen, v vlogi zastopnika industrije.

Roland Rex skozi video razlaga kako izračunati oziroma obravnavati ogljični odtis lepenke in kartona in zakaj je le tega nujno potrebno nadzorovati.

Per Lundeen podaja dejanske metode, ki so opisane v poročilu inštituta IVL, in končne rezultate analize. Eden pomembnih zaključkov je, da v Evropi povprečno za izdelavo ene tone kartona iz atmosfere izločimo 730 kg biogen ogljika.

V nadaljevanju izpostavlja, da emisije ogljika pri izdelavi ene tone kartona znašajo 964 kg. V primerjavi z izvzetim ogljikom iz atmosfere so ugotovili, da je povprečno pri izdelavi ene tone kartona v Evropi nekompenziranih torej 234 kg emisij ogljika.

Za več o upravljanju ogljičnega odtisa kliknite tukaj.
Za poročilo IVL kliknite tukaj.
Več informacij na www.procarton.com.