Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Muzej za arhitekturo in oblikovanje in Fundacija Brumen pripravljata aprila in maja cikel srečanj na temo oblikovanja vizualnih komunikacij. Sodelujejo priznani oblikovalci, katerih dela so bila prepoznana kot najbolj kakovostna tudi na dosedanjih petih Bienalih vidnih sporočil Slovenije. Namen srečanj je spodbuditi pretok znanja in izkušenj med oblikovalci vseh starosti in združenj, širši javnosti in gospodarskim subjektom pa približati vlogo in pomen vidnih sporočil v sodobnem poslovanju in komuniciranju.


V predavanjih in pogovoru bodo oblikovalci na različne način osvetlili področja tipografije, identitete in publikacij, ki so elementarne kategorije, katerih bit so (in še bodo) močno predrugačile nove tehnologije, ki jih uporabljajo oblikovalci in založniki. Razpravljali bodo o svojem delu, strokovnem in poslovnem okolju  ter vsakodnevnih in prihodnjih delovnih izzivih.

Tipografija (četrtek, 5. april 2012, ob 19. uri)
Prvo srečanje bo namenjeno tipografiji, moderiral pa ga bo Tomato Košir, avtor številnih črkovnih vrst, mentor delavnice TipoRenesansa, bivši somentor delavnice TipoBrda, član strokovnega odbora Festivala črk. Sodelovali bodo dobitniki Brumnovih nagrad - najvišjih nacionalnih strokovnih priznanj, ki jih mednarodna žirija podeljuje v okviru Bienala vidnih sporočil Slovenije: Aljaž Vindiš, donedavna likovni urednik Tribune, na 5. bienalu vidnih sporočil Slovenije nagrajen za črkovno družino Tribunal, Samo Ačko, likovni urednik Dnevnika, dobitnik nagrade 4. bienala za družino črkovnih vrst BadNews, Matevž Medja, kreativni direktor in vodja oddelka za vizualne komunikacije agencije Gigodesign, nagrajenec 1. bienala za črkovno vrsto Cerdonis, Ermin Međedović, likovni urednik Dela, dobitnik Brumnove nagrade na 2. bienalu za družino črkovnih vrst Delo, tudi avtor družine črkovnih vrst Toti (uporablja jo časopis Večer).

V slovenščini ima tipografija dva pomena: 1. veda o črkovnih vrstah, njihovi rabi in oblikovanju ter 2. črkovna vrsta. Na srečanju bo beseda tekla o obeh, saj se povprečni bralci osredotočamo na sporočilo branega. Tipografije pravzaprav sploh ne zaznamo (morda nas zmoti le velikost črk), čeprav izbor črkovne vrste pomembno vpliva na naš odnos do prebranega, nezanemarljiva pa je tudi njena vloga pri berljivosti, velikosti bralne površine ...

V nadaljevanju napovedujejo srečanja na temo:
Identiteta/Podoba (četrtek, 19. april 2012, ob 19. uri)
Moderator: Peter Skalar
Nosilec: Robert Ilovar, Jernej Stritar (IlovarStritar)
Vabljeni nagrajenci: Žiga Aljaž, Boris Balant, Jagoda Jejčič, Primož Pislak

Publikacije (četrtek, 10. maj 2012, ob 19. uri)
Moderator: Tomato Košir
Nosilec: Robert Žvokelj

Vabljeni nagrajenci: Ajdin Bašić, skupina Radovan Jenko, Jure Kožuh in Tanja Semion, Ivian Kan Mujezinović, Mina Žabnikar

Glede na odziv gostov, občinstva, kakovosti debate ter potrebo po njej bomo nadaljevali s temami: plakati in oglaševanje, časopisi in revije, informacijska grafika, embalaža, digitalni svet jeseni 2012.

Vsa srečanja bodo snemana in dostopna na www.brumen.org in www.mao.si - na istih spletnih naslovih so na voljo tudi podrobnejše informacije in vizualno gradivo.

Več informacij na:
Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Pot na Fužine 2
SI-1000 Ljubljana
T: 01 54 84 270,
F: 01 540 03 44,
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

S: www.mao.si

Fundacija Brumen,
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.