Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Naraščajoče cene energije ogrožajo obstoj številnih tiskarn.
Vse višje cene energije in napovedi dviga teh predstavljajo vse večjo grožnjo celotni dobavni verigi tiska, pri vsem tem pa še najbolj bode dejstvo, da ni videti nobenih možnosti blaženja draginje.

#dvigcen #energija #draginja

Visoke cene elektrike in plina vse bolj eksistenčno ogrožajo trenutno bolj mala in srednje velika podjetja v tiskarski in medijski panogi, ki niso na tako imenovanem seznamu KUEBLL (EU smernice državnih pomoči za podnebje, varstvo okolja in energetiko). Prav zato trenutno še nimajo možnosti blaženja draginje s trenutnim evropskim programom omejevanja stroškov energije (EDKP).

Tiskarka in medijska združenja po Evropi se zato zavzemajo za razširitev skupine podjetij na tem programu in večjo blažitev bremena energetskih stroškov podjetij z ukrepi, ki presegajo zgolj kratkoročno zagotavljanje likvidnosti teh.

Brez državne pomoči v obliki olajšav niso ogrožena le številna delovna, izobraževalna in druga funkcijska mesta v tiskarski in medijski industriji, temveč tudi zanesljivost oskrbe prebivalstva s proizvodi kritične infrastrukture, kot so tiskovine, papirni izdelki (običajni in vrednostni papirji), embalažni materiali in drugo.

Več informacij na eur-lex.europa.eu, krovni dokument najdete tukaj.