Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Organizacije lahko pomembno izboljšajo učinkovitost svojih internih oddelkov za tiskanje z večjo vpletenostjo informacijskih tehnologij, kaže doslej najbolj celovita raziskava poslovnih reprografskih oddelkov (CRD) in oddelkov za tiskanje v podjetjih.

Raziskavo, ki jo je naročil Canon Europe, je opravila skupina na Rochester Institute of Technology, ki je med decembrom 2008 in februarjem 2009 opravila intervjuje z več kot 700 vodji oddelkov CRD in oddelkov za tiskanje v podjetjih ter industrijskimi opazovalci. Rezultati raziskave Corporate Reprographics: Trends and Opportunities predstavljajo vpogled v današnji trg reprografskih rešitev in poudarjajo rastoč pomen informacijskih tehnologij na tem trgu.

Mark Lawn, evropski direktor za trženje v enoti za strateško trženje profesionalnih rešitev pri Canon Europe, je dejal: »Tiskanje ni več zapostavljen oddelek na robu. Digitalizacija tiskanja pomeni, da so oddelki CRD lahko in morajo biti bolj integrirani v celotno infrastrukturo podjetja. S pravo mero zavzetosti in podpore s strani IT-oddelkov so lahko bolj učinkoviti in zagotovijo boljše storitve ter prihranke.«

Čeprav so oddelki CRD tradicionalno uporabljali analogno tehnologijo, kot so offset litografski stroji za tiskanje, so digitalni barvni in črno-beli produkcijski tiskalniki zaradi boljših zmogljivosti zamenjali offset litografijo kot prevladujočo tiskalniško tehnologijo. Približno polovica vseh produkcijskih digitalnih tiskalnikov je danes prodana oddelkom CRD - na svetu približno 44.200. Zaradi tega so oddelki CRD postali sestavni del komunikacijskega omrežja in IT-infrastrukture v organizacijah ter s tem povečali odgovornost IT-direktorjev.

Pri tem ne gre za nepomembno dodatno odgovornost, saj je 90 odstotkov opazovanih organizacij označilo tiskanje kot kritično za svoje delovanje. V povprečju za tisk v podjetju in pri zunanjih izvajalcih namenijo 2 odstotka vseh prihodkov. Poročilo prav tako kaže, da so mnoge organizacije neuspešne pri doseganju celotnega potenciala svojih oddelkov CRD zaradi pomanjkanja optimizacije. Ti oddelki zahtevajo večjo pozornost direktorjev, s čimer bi bilo mogoče prihraniti tudi do 30 odstotkov stroškov za tiskanje in izboljšati poslovanje organizacij. Ker današnji oddelki CDR temeljijo na digitalni tehnologiji, imajo IT-oddelki ključno vlogo pri izboljšanju učinkovitosti.

Vse več tiska v lastnih oddelkih CRD Poročilo odkriva trend prehoda na tiskanje v lastnih oddelkih CRD zaradi večje kakovosti in prilagodljivosti tiskanja, ki jih nudijo digitalne naprave. Med pomembne prednosti tovrstnega tiskanja prav tako sodi varnost podatkov, vključno z njihovo integriteto, kar velja zlasti za finančna podjetja, vladne in izobraževalne ustanove ter zdravstvo. Ker je varnost lahko visoko na seznamu prednostnih nalog IT-oddelkov, je zelo pomemben skupen in koordiniran pristop k najboljšim praksam na tem področju. Te in druge izboljšave je mogoče doseči z uvedbo specializirane programske opreme, ki omogoča večjo avtomatizacijo in povečanje IT-usposobljenosti zaposlenih v oddelkih CRD.

Druge ugotovitve raziskave:
  • Rast interneta - več kot 65 odstotkov datotek je bilo leta 2008 posredovanih prek interneta, kar je pomembna novost glede na delovni tok, temelječ na papirju, pred desetletjem. Mnogi oddelki CRD so uveljavili rešitev Web-to-print, ki združuje ustvarjanje dokumentov prek spletne aplikacije. S tem se zmanjša možnost napak pri naročanju. Mnogi oddelki CRD menijo, da je rešitev Web-to-print dosegla ali zelo presegla njihova pričakovanja. Podobno več kot polovica oddelkov s spletno prisotnostjo poroča o odlični ravni zadovoljstva uporabnikov, ki imajo radi večjo učinkovitost in preprostost naročanja tiskanja prek spleta.
  • Oddelki CRD sprejemajo najpomembnejšo prednost digitalnega tiska - Variable Data Printing (VDP) - vendar to poteka počasi. Čeprav je 94,1 odstotka oddelkov imelo rešitev VDP, je ta v mnogih primerih del paketa za končne uporabnike in zelo zapletena. Zaradi tega samo 27 odstotkov oddelkov redno uporablja VDP.

Prednostne naloge IT-oddelkov pri zagotavljanju podpore za CRD:
  • Podpiranje uvajanja programskih orodij za avtomatizacijo delovnih tokov, kot je Helix Production Workflow. Programska oprema, ki jo nudi Canon, lahko poenostavi upravljanje in zagotavljanje datotek, zmanjša število napak, optimizira izrabo strojne opreme, pomaga pri širši sistemski integraciji in zagotovi upravljavske informacije za stalne izboljšave učinkovitosti in dolgoročne prihranke.
  • Pomoč pri učinkoviti uporabi rešitve VDP z zagotavljanjem upravljanja podatkov in zmanjševanjem zahtevnosti. S tem bodo skupine za prodajo in trženje ter oddelki CRD lahko uporabili poslovne podatke in podatke o strankah na bolj učinkovitih in personaliziranih komunikacijah.
  • Pomoč pri uvajanju orodij Web-to-print za optimizacijo storitve za uporabnike v podjetju.
  • Razumevanje specifičnih zmogljivosti njihovih naprav za tiskanje v oddelkih CRD in pomoč pri primernem porazdeljevanju tiskalniških opravil.

###


*Podatki iz raziskave Corporate Reprographics: Trends and Opportunities: »Najboljša ocena je, da je svetovni trg tiskanja znotraj podjetij in v oddelkih CRD vreden 50 milijard evrov s povprečno letno rastjo približno 9 odstotkov.«

O Canon Europe Canon Europe je podružnica japonskega podjetja Canon Inc., ki je vodilni svetovni inovator in dobavitelj tehnologije za elektronsko zajemanje ter arhiviranje podatkov in rešitev v informacijski tehnologiji za posameznike in podjetja.

Glavno poslovno žarišče Canon Europe je na dveh jasno določenih trgih: Business Solutions (omrežne zunanje naprave, kot so fotokopirne naprave, tiskalniki, skenerji in faks rešitve) in Consumer Imaging (rešitve za zajem, kot so fotografska oprema, analogne in digitalne kamere ter kamkorderji, ter rešitve za produkcijo, kot so Bubble Jet in drugi tiskalniki).

Canon Europe dobavlja tudi izdelke za industrijo, kar vključuje široko ponudbo leč, polprevodnike in medicinsko opremo.

Canon Europe zaposluje več kot 11.000 ljudi v 19 državah Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike (EMEA).


Nadaljnje informacije o Canon Europe so dostopne na spletnih straneh www.canon-europe.com.

O Canonu Adria d.o.o.
Canon Adria d.o.o. je podjetje s sedežem v Ljubljani, v lasti Canon CEE (Canon Central and East Europe). Poslanstvo podjetja Canon Adria je zagotavljanje tehnične podpore in trženja za celotno področje Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije, Albanije in Kosova.
Za nadaljnje informacije se obrnite na:
Nataša Porenta
Canon Adria d.o.o.
Dunajska cesta 128a
1000 Ljubljana
Tel.: +386 (1) 530 87 20
Faks: +386 (1) 530 87 45
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
www.canon.si

ali

Tomaž Zajc
MA marketing d.o.o.
Stara cesta 23
1360 Vrhnika
Slovenija
Tel.: +386 41 675 820
Faks: +386 (1) 750 20 82
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.