Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20150922 color 3d print
Barvni 3D-tisk že več kot uspešen: dr. Philipp Urban (v sredini), Alan Brunton Ph.D. (levo) in Can Ates Arikan (desno).
Zaposleni na inštitutu za obdelavo grafičnih podatkov Fraunhofer (Darmstadt - Nemčija) so raziskali možnosti barvnega 3D-tiska. Na trgu je že močno uveljavljen običajen enobaarvni izpis 3D-objektov s tehnologijo 3D-tiska, vse več potreb je po barvne izpisu. Z mednarodnim sodelovanjem strokovnjakov s področja 3D-tiska zato že potekajo pospešene raziskave na to temo.

Strokovnjaki po svetu so enotnega mnenja, da je gotova prihodnost 3D-tiska barvni 3D-tisk. Čeprav kot tak na tržišču storitev obstaja več kot 30 let, je barvna reprodukcija še vedno polna nejasnosti in problemov.

Barvna reprodukcija v 3D-tisku ni problem zgolj zaradi same tehnologije, bolj ali manj predstavlja problem pojav metamerizma, ki je v tiskarski branži poznan že nekaj časa. Gre za pojav, kjer dva barvna odtenka pod določenimi svetlobnim pogoji dajeta identičen vtis, pri drugi pa ne. V primeru barve 3D-reprodukcije pa je pojav metamerizma še večji, saj svetloba na površino pada pod različnimi koti. Za razrešitev problema oziroma korektno barvno upravljanje v 3D-tisku so raziskovalci zasnovali posebno programsko opremo Cuttlefish.

Več informacij na www.cuttlefish.de in www.igd.fraunhofer.de.