Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20190124 3d tisk
Muševičevi je uspela revolucija na področju 3D-tiska, učinkovitejša sta hitrost tiska in poraba materiala.
Slovenska izumiteljica Nataša Muševič je pri Svetovni organizaciji za intelektualno lastnino patentirala izum s področja industrijskega 3D-tiska, imenuje se volumetrični 3D-tisk. Izjemna, revolucionarna tehnologija odpira novo poglavje – koncept konvencionalnega 3D-tiska, pri katerem se predmet izdela v zaporednih plasteh, počasi stvar preteklosti. Glavni prednosti sta hitrost tiska in učinkovitejša poraba materiala.

Patentirana tehnologija namreč opisuje inovativni volumetrični 3D-tisk, pri katerem se predmet izdeluje prek izdelave posamičnih volumetričnih oziroma prostorskih delov končnega predmeta, so sporočili iz Zavoda Park, ki je projekt Muševičeve podprl z organizacijo delovne skupine.

O izjemnem slovenskem izumu že poročajo strokovni mediji v tujini. "Izum uvrščajo med peščico rešitev, ki odpirajo nove poti v razvoju industrijskega 3D-tiska," so navdušenje tujih strokovnih medijev povzeli iz Zavoda Park. Na primer, v prispevku na portalu www.3dprintingmedia.network je zajet pregled znanih rešitev za volumetrični 3D-tisk. Tehnologijo, ki je predmet slovenskega patenta, uvršča v sam vrh inovacij s tega področja, saj patent rešuje nekatere predhodno nerešene probleme.
 
Patent opisuje stroj, v katerem se z magnetno levitacijo pozicionira praškasti material v določen tridimenzionalni tiskalni prostor, kjer se material stali z energijo vsaj dveh prekrivajočih se snopov elektronov. Prednosti patentirane tehnologije so številne, glavni pa sta hitrost tiska in bolj učinkovita poraba materiala, so zapisali. V Sloveniji so Mušičevi patent za to rešitev podelili 31. decembra lani.

3D-tisk kovin postaja vse bolj razširjen v letalski in avtomobilski industriji. Za izdelavo določenih visokotehnoloških sestavnih delov letal, plovil, vozil in podobnega se danes že uporabljajo 3D-tiskani kosi. Tehnologija je napredovala, vendar pa je velika omejitev ostala hitrost 3D-tiska kovin. Pomembno izboljšavo na tem področju predstavlja prav ta izum, so še zapisali v zavodu.
 
Več informacij na:

Zavod PARK
Švabićeva ulica 1
1000 Ljubljana