Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Po novem bo Finančna uprava RS (FURS) o neplačanih davčnih obveznostih podjetja in podjetnike opominjala le še preko portala eDavki. Prehodno obdobje pošiljanja opominov po klasični poti in preko portala eDavki se namreč izteka konec avgusta.

20140826_furs.jpg

To vključuje tudi tiste posameznike, ki so sicer vključeni v sistem eVročanje. Slednje pomeni, da so (ali še bodo) ti posamezniki vložili pristopnico za elektronsko prejemanje dokumentov.

Po 1. septembru bodo vsi omenjeni zavezanci opomine prejemali le še preko portala eDavki. Podjetja in podjetnike FURS še posebej poziva, da za namen dodatnega obveščanja o prejemu opomina preko portala sporočijo elektronski naslov. Ker bodo prvi opomini poslani že v septembru, priporočajo, da to uredijo najpozneje do konca avgusta. Zoper zavezanca, ki zapadlih obveznosti ne plača v predpisanem roku, se začne postopek davčne izvršbe.

Ne glede na to, da zakonodaja ne predpisuje opominjanja, se v praksi pred vsakim začetkom davčne izvršbe pošlje zavezancu opomin. Opomin je informativne narave, saj gre za obvestilo zavezancu o stanju dolga na njegovi knjigovodski kartici. Namen opominov je torej  spodbujanje prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti.

Torej pozor: od septembra dalje bo Finančna uprava RS o neplačanih davčnih obveznostih opominjala le še preko portala eDavki. To velja za vse pravne osebe in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, in le za tiste fizične osebe, ki so se ali se še bodo prostovoljno vključile v sistem eVročanje z vložitvijo pristopnice za elektronsko prejemanje dokumentov.

FURS-ovo izjavo za javnost sicer najdete na povezavi.

Več informacij na www.data.si.