Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20190808 bobst
Bobst zabeležil nekoliko manj intenzivno poslovanje v prvi polovici leta v primerjavi z enakim obdobjem lani.
V prvi polovici leta 2019 je švicarska skupina Bobst Group zabeležila prihodke v višini 736,8 milijonov CHF, kar je nekaj manj v primerjavi z lanskim letom v enakem obdobju, koso zabeležili 762,5 milijonov CHF. Poslovni izid EBIT se je v letu 2018 zmanjšal na 14,8 milijona CHF, lani je znašal 35,2 milijona CHF. Neto izkupiček poslovanja se s 24,9 milijona CHF v preteklem letu zmanjšal na 7,4 milijona CHF.

V skupini pravijo, da so rezultati posledica znakov upočasnitve gospodarstva in vse večjega pritiska trga na cene. Zaradi tega je količina naročil padla za 15 odstotkov, zaostanek naročil pa za 9 odstotkov glede na preteklo leto. Napoved za celoletni dobiček skupine za leto 2019 je zato korigirana navzdol. Skupina pričakuje, da bo poslovni rezultat (EBIT) znašal manj kot 5 odstotkov za celotnega proračunsko leto 2019 (marca so napovedovali 6-7 odstotnega).

Nihanje obsega naročil in cen je negativno vplivalo na izid s 15 milijoni CHF. Dodatni negativni vpliv v višini 10,7 milijona CHF pa gre pripisati nižjemu tečaju valute. Poslovanje področja formatnega tiska je prvih šestih mesecih ustvarilo 6 odstotkov manj prihodkov v primerjavi z letom 2018, potrebno pa je poudariti, da je v 2018 šlo za izjemno prodajo. V Bobstvu trenutno nadgrajujejo program storitev, znatno so povečali število servisnih tehnikov in tehničnega podpornega osebja.

Več informacij na www.bobst.com.