Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn

V morju vsako leto konča 12 milijonov ton plastičnih odpadkov. Smeti na plaži na plaži Muncar v Indoneziji.
Proizvajalec tiskarskih barv Siegwerk je nedavno postal strateški partner projekta "Project Stop", pobude, ki sta jo ustanovila podjetji Borealis in SYSTEMIQ, ki se ukvarjata z vzpostavljanjem krožnih gospodarstev z manj plastičnimi odpadki. S tem pristopom v Siegwerku želijo prispevati k manjšemu onesnaževanju oceanov s plastiko, zato bodo še posebej na področju Indonezije v svoje poslovne modele uvajali krožno gospodarjenje.

Vsako leto v morju konča približno 12 milijonov ton plastičnih odpadkov, kar predstavlja ogromno obremenitev za okolje. Ocenjuje se, da 50 odstotkov odpadkov prihaja iz petih azijskih držav: Kitajske, Indonezije, Filipinov, Vietnama in Tajske. Indonezija je z letno porabo več kot 6 milijonov ton plastike in ocenjenimi odpadki te v obsegu 1 milijone tone na leto drugi največji proizvajalec plastičnih odpadkov, ki bremenijo ocean. V odgovor tej ugotovitvi je indonezijska vlada leta 2017 vzpostavila akcijski načrt za zmanjšanje morskih odpadkov (Marine Debris Action Plan). V njem se ta zavezuje, da bo država do leta 2025 zmanjšala plastične odpadke v indonezijskih morjih za 70 odstotkov.

Pobuda Project Stop sodeluje z lokalnimi skupnostmi in okoljskimi oblastmi, da bi s partnerskimi projekti po vsej Indoneziji prispevala k razvoju stroškovno učinkovite in krožne infrastrukture za ravnanje z odpadki.

Več informacij na www.siegwerk.com, www.borealisgroup.com in www.systemiq.earth.