Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn

Heidelberg z ukrepi programa preoblikovanja uspel zagotoviti boljše poslovne rezultate.
Podjetje Heidelberger je nedavno izdalo poročilo poslovanja v prvi polovici tekočega proračunskega leta. Rezultat je boljši kot v prejšnjem letu, neto finančni dolg je občutno upadel. Heidelberger se je v prvi polovici proračunskega leta 2020/21 od 1. aprila do 30. septembra 2020 okrepil s preobrazbo . Z ukrepi programa preoblikovanja, ki so se začeli marca letos, je bilo mogoče nadomestiti negativni vpliv na prihodke zaradi znatnega upada prodaje zaradi pandemije koronvairusa.
 
V drugem četrtletju tekočega poslovnega leta je Heidelberg brez prestrukturiranja dosegel pozitiven poslovni izid EBITDA in je bil s skupno 97 milijoni evrov v prvih šestih mesecih precej nad 69 milijoni evrov iz prejšnjega leta. Hkrati je bil znižan neto finančni dolg s 416 milijonov evorov v preteklem letu na 157 milijonov evrov.
 
Kar zadeva prodajo in dohodnih naročil, se je vrzel v primerjavi s predhodnim letom v 2. četrtletju tekočega poslovnega leta zmanjšala: Potem ko je bila prodaja v 1. četrtletju še vedno -34-odstotna, je bila v mesecih od julija do septembra še -24-odstotna; dohodna naročila so se izboljšala na –20 odstotkov v primerjavi z –44 odstotki. Povpraševanje se je z ostalimi trgi razvijalo pozitivno, še posebej izstopa kitajski.
 
Heidelberg je podal tudi napovedano odplačilo podjetniške obveznice. 9. septembra je bilo z gotovino odplačanih 150 milijonov evrov obveznic, ki bi prvotno morala veljati do leta 2022. Z nižjimi plačili obresti je to izboljšalo finančni rezultat za približno 12 milijonov evrov.

Heidelberg se drži svoje celoletne napovedi poslovnih rezultatov za leto 2020/21. Zaradi bremen pandemije koronavirusa naj bi bila prodaja občutno pod ravnjo 2.349 milijonov evrov preteklega leta. Izboljšanje dobička se pričakuje od prihrankov dela svežnja ukrepov, bilančnih ukrepov in začasne razbremenitve poslovanja s prilagojenim delovnikom. Od napovedanih okvirnih 1.600 delovnih mest do leta 2023 bo ukinjenih in reorganiziranih v tekočem proračunskem letu skoraj 1000.

Več informacij na www.heidelberg.com.