Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Sappi poroča o rekordnem dobičku v tretjem četrtletju poslovnega leta 2022.
Skupina za proizvodnjo celuloze in papirja Sappi je v zadnjem aktualnem četrtletju (od aprila do junija 2022) uspela povečati poslovni izid (EBITDA) na rekordno vrednost 371 milijonov ameriških dolarjev. Ta presežna sredstva naj bi predvsem investirali v pospešeno razdolževanje.

#poslovniizid #sappi #dvigcen

Izvršni direktor Sappi Steve Binnie je komentiral rekordne rezultate takole: »Zelo sem ponosen na še eno četrtletje rekordnih poslovnih izidov sredi znatnih geopolitičnih pretresov v dobavni verigi in izjemnih globalnih inflacijskih pritiskov. Močno svetovno povpraševanje po papirju in cenovna rast sta izravnala močno naraščajoče stroške in negativen poslovni vpliv načrtovanih vzdrževalnih zaustavitev v štirih obratih.«ž

Poslovni izid EBITDA se je v Sappiju povišala na rekordnih 371 milijonov ameriških dolarjev ob skupni prodaji v višini 1,8 milijarde ameriških dolarjev. V enem četrtletju prej (januar-marec 2022) je ta izid znašal 337 milijonov ameriških dolarjev in 145 milijonov ameriških dolarjev v enakem četrtletju lani (april–junij 2021).

Sappi je ta finančni rezultat dosegel kljub nenehnim težavam z globalnimi dobavnimi verigami, med katerimi sta bila največji razlog koronska blokada na Kitajskem in vojna med Rusijo in Ukrajino. Poleg tega so zaradi poplav v Južni Afriki začasno zaprti trije obrati v regiji KwaZulu-Natal, kar je povzročilo izgubo proizvodnje v višini 24.000 ton papirja. Poleg tega je bilo v poplavljenem skladišču poškodovanih 32.000 ton zalog.

Kot poroča Sappi, lahko skupina pospeši svoj "strateški cilj" zmanjšanja dolga zahvaljujoč svojim rekordnim zaslužkom in z njim povezanimi ustvarjenimi finančnimi sredstvi v višini 170 milijonov ameriških dolarjev zadnjega četrtletja. »Neto dolg v višini 1,5 milijarde ameriških dolarjev je med letom nižji za 525 milijonov ameriških dolarjev; brez posebnih postavk na delnico v vrednosti 39 centov ba delnico je stanje znatno izboljšano v primerjavi s 5 centi na delnico pred letom dni,« je nadaljeval Binnie. Za naslednje četrtletje v Sappiju pričakujejo še en rekordni poslovni uspeh.

Z 12. septembrom 2022 je Sappi Europe napovedal zvišanje cen brezlesnih premazanih in nepremazanih papirjev in kartona v obsegu od 8 do 10 odstotnega dviga. Istega dne se bodo zvišale tudi cene za portfelj posebnih papirjev za do 18 odstotkov.

Več informacij na www.sappi.com.