Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Oddelek za proizvodnjo formatnih ofsetnih strojev je pomembno prispeval k rasti prodaje skupine Koenig & Bauer. (vir: Koenig & Bauer/Jan Gutzeit)
Proizvajalec tiskarskih strojev Koenig & Bauer je v tretjem četrtletju 2022 v primerjavi z enakim četrtletjem preteklega leta povečal prodajo za 6,7 ​​odstotka na skupno 313,9 milijona evrov. V primerjavi s prvima dvema četrtletjema letošnjega leta je bila rast v skupini še močnejša z 31,7- oziroma 23,9-odstotno rastjo. Po besedah ​​Koenig & Bauer-ja sta k temu največ prispevala segmenta Sheetfed (formatni ploski tisk) in Digital & Webfed (digitalni in neskončni tisk).

#koenigbauer #ebit #poslovniizid

Stanje skupine je še vedno kot v mnogih drugih proizvodnih podjetjih s trendom pritiska velikih zaostankov naročil na eni strani in številnih negativnih vplivnih dejavnikov na strani ponudbe na drugi", pravi Andreas Pleßke, tiskovni predstavnik upravnega odbora pri skupini Koenig & Bauer in hrkati izpostavlja prilagodljivost in ustvarjalnost v podjetju, ki imata pozitivni učinek na poslovanje. "V zadnjih nekaj mesecih smo se naučili bolje soočiti se z izrednimi razmerami", še dodaja. Kumulativno je prodaja skupine po treh četrtletjih z 805,7 milijoni evrov za 2,3 odstotka višja od vrednosti preteklega leta. Delež trženja storitev se je povečal na 32,2 odstotkov (lani 29,9 odstotkov).

Kar zadeva dobiček, je Koenig & Bauer v tretjem četrtletju uspel doseči EBIT, torej dobiček iz rednega poslovanja, v višini 10,8 milijona evrov. Izboljšanje dobička je še posebej očitno v primerjavi s prvim četrtletjem, ko je EBIT znašal -8,5 milijona evra, oziroma -5,3 milijona evrov v drugem četrtletju. Akumulirani negativni EBIT za prva tri četrtletja je znašal -3,0 milijona evra (preteklo leto: 16,7 milijona evrov). Po navedbah družbe Koenig & Bauer je na predlanski rezultat pozitivno vplival neto znesek v višini 21,3 milijona evrov kot posledica učinkovitejšega izvajanja kadrovskih ukrepov v okviru programa učinkovitosti P24x. Po obdavčitvi dohodkov in dobičkov je bil konsolidirani rezultat na dan 30. 9. 2022 negativen z -11,0 milijoni evrov (leto prej: 5,5 milijona evrov).

Znatno povpraševanje strank v tretjem četrtletju
V prvih devetih mesecih leta 2022 so v skupini Koenig & Bauer zabeležili prejeta naročila v višini 1.025,9 milijona evrov, kar je 4,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Kot piše v sporočilu družbe, je k temu s 333,0 milijoni evrov prispevalo tudi nadaljevanje večjega povpraševanja v tretjem četrtletju. Zaostanek pri naročilih se je v primerjavi s preteklim letom povečal za 24,8 odstotka v vrednosti 1.027,0 milijona evrov.

»Koenig & Bauer je v turbulentnem gospodarskem okolju v tretjem četrtletju pokazal, da je na poti rasti in da se je sposoben dobro soočiti z vsemi izzivi,« pojasnjuje dr. Stephen Kimmich, finančni direktor podjetja. Koenig & Bauer zdaj za leto 2022 pričakuje dobiček iz poslovanja med 15 in 20 milijoni evrov z oceno skupne prodaje med 1.160 in 1.190 milijoni evrov. dr Kimmich: "Kljub vsem zunanjim nepomembnim dejavnikom se počutimo v dobrem položaju in pričakujemo zadovoljivo povpraševanje strank in izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti v četrtem četrtletju 2022", še dodaja.

Več informacij na www.koenig-bauer.com.