Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Stora Enso želi prodati švedski obrat Hylte družbi Swedish Timber. (vir: Stora Enso)
Stora Enso prodaja drugo papirnico, kar je najavila v nameri o prodaji svojega proizvodnega obrata Hylte na Švedskem in vseh povezanih sredstev družbi Swedish Timber. Sweden Timber je podjetje za žaganje in skobljanje s sedežem na Švedskem. Vrednost podjetja Hylte je ocenjena na približno 18 milijonov evrov.

#storaenso #prodaja #hylte

Prevzem bo predvidoma zaključen v prvi polovici leta 2023. V zvezi s papirjem obrata Anjala na Finskem pa se je družba Stora Enso odločila prekiniti postopek prodaje. S tem Stora Enso zaključuje načrt, objavljen marca 2022, za prodajo svojih štirih od petih obratov za proizvodnjo papirja. Namesto tega se namerava skupina osredotočiti na dolgoročno rast svojih obnovljivih izdelkov na področjih embalaže, gradbenih rešitev in biomaterialov.

Letna zmogljivost obrata Hylte je 245.000 ton časopisnega papirja. Na podlagi podatkov za leto 2021 naj bi prodaja zmanjšala letno celotno prodajo družbe Stora Enso za približno 90 milijonov evrov, kar je tudi največji razlog prodaje tega obrata.

Anjala in Langerbrugge ostajata v skupini
Papirnica Anjala je bila 1. januarja 2023 skupaj s papirnico Langerbrugge v Belgiji vključena v poslovni segment za embalažne materiale. Obrat Anjala že sodeluje s sosednjim obratom Stora Enso Ingerois, da bi izkoristili sinergije pri dobavi surovin in energije. Za Langerbrugge se trenutno izvaja študija izvedljivosti pretvorbe ene od dveh papirnih linij v linijo za proizvodnjo embalažnega materiala in naj bi bila zaključena v prvi polovici leta 2023.

Po navedbah družbe Stora Enso dogovor o prodaji papirnice Hylte podjetju Sweden Timber nima neposrednega vpliva na proizvodnjo ali dobavo papirja strankam. V preteklosti je bil tudi že napovedan dogovor o prodaji papirnice Maxau v Nemčiji podjetju Schwarz Production, ki naj bi bil sklenjen v začetku tega leta. Prodaja papirnice Nymölla na Švedskem pa je bila zaključena 2. januarja s prenosom lastništva na Sylvamo.

Več informacij na www.storaenso.com.