Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Novi robot Heidelberg StackStar C ne potrebuje zaščitne ograje, temveč ima varnostni koncept, ki med drugim deluje na osnovi mobilnih oznak. (Vir: Heidelberg)
Nekaj dni pred sejmom Drupa je podjetje Heidelberg predstavilo poslovne podatke za preteklo poslovno leto 2023/2024. Proizvajalec tiskarskih strojev je glede na prodajo dosegel predlansko raven c višini okoli 2,4 milijarde evrov (2,435 milijarde evrov).

#heidelberg #drupa #robotika #stackstar #narocila #trajnost #avtomatizacija

Prejeta naročila so bila vredna približno 6 odstotkov manj glede na preteklo leto, kar je boljše glede na povprečje v industriji, piše v sporočilu za javnost podjetja. Po šibkejšem tretjem četrtletju (vrednost prejetih naročil 508 milijonov evrov) se je stanje v četrtem četrtletju znatno izboljšalo s skoraj 600 milijoni evrov prejetih naročil. Po besedah Heidelberga je ta razvoj spodbudilo močno azijsko poslovanje, zlasti s Kitajsko.

Prilagojena marža EBITDA (dobiček iz rednega poslovanja pred davki, obrestmi in odbitki) je znašala 7,2 odstotka. Prosti denarni tok dosega okoli 50 milijonov evrov. Te številke so poudarile uspeh implementacije programa povečanja vrednosti, ki je dodatno izboljšal finančno stabilnost podjetja. Predsednik uprave dr. Ludwin Monz pravi: "V težkem gospodarskem okolju nam je uspelo doseči cilje poslovnega leta. Heidelberg se je finančno dobro razvil. Naš program povečanja vrednosti je pomemben gradnik pri pozicioniranju Heidelberga v prihodnosti." Kot del tega programa povečanja vrednosti in stabilnosti je podjetje vzpostavilo več kot 250 ukrepov za povečanje produktivnosti in krepitev finančne osnove.

Na nedavnem sejmu Drupa se je Heidelberg osredotočil na avtomatizacijo in digitalizacijo dobavne verige ter rešitve za bolj gospodarno proizvodnjo. Inovativni izdelki na področju ofsetnega, digitalnega in fleksotiska, dopolnjeni s robotiko za naknadno obdelavo in dodelavo tiskovin, so namenjeni prikazu usmerjenosti podjetja v prihodnost. Za prihodnji uspeh podjetja se želi Heidelberg še bolj zanašati na svojo široko in uveljavljeno bazo strank ter globalno organizirano in vodilno prodajo in storitve v grafični panogi, da bi donosno oblikoval ambicije rasti v novih tržnih segmentih.

Uspešen nastop na Drupi
Heidelberg je na Drupi med drugim predstavil razvoj komercialnega tiska in tiska embalaže. Številna naročila s sejma so pripeljala do okrevanja oziroma do načrtovanega obsega prejetih naročil v začetku novega poslovnega leta 2024/2025 in s tem do boljše izkoriščenosti proizvodnih zmogljivosti. Skrajšani delovni čas na lokacijah v Nemčiji se bo tako končal junija 2024.

S sodelovanjem s Canonom, napovedanim na sejmu, želi Heidelberg uresničiti potencial rasti na področju brizgalnega tiska. Heidelberg je že prejel naročila za novi brizgalni sistem Jetfire 50. Z uvedeno paleto novih izdelkov želi podjetje nasloviti predvsem vse večje povpraševanje po komercialnem tisku in industrijski proizvodnji, ki temelji na brizgalni tehnologiji. S sistemoma Gallus Labelfire in Gallus One Heidelberg podpira industrijsko proizvodnjo digitalno natisnjenih etiket.

Heidelberg je na sejmu predstavil tudi celovite rešitve, ki podpirajo tako ofsetni kot digitalni tisk iz enega sistema in so namenjene zagotavljanju fleksibilnosti in stroškovne učinkovitosti, predvsem v komercialnem sektorju.

V segmentu embalaže želi Heidelberg razširiti obseg funkcionalnost novega linijskega fleksotiskarskega stroja Boardmaster, da bi omogočal tudi izdelavo gibke papirne embalaže. Zaradi naraščajoče globalne potrebe po trajnostni, stroškovno učinkoviti embalaži, ki jo je mogoče reciklirati ali kompostirati, proizvajalec tiskarskih strojev verjame, da se bo sektor te embalaže razvijal pozitivno.

Naročila na Drupi
Prvi Jetfire 50, naročen v Heidelbergu, gre v Švico skupini Schellenberg, ki vlaga v brizgalno tehnologijo v segmentu komercialnega tiska. Solo-Druck iz Kölna (Nemčija) je investiral v digitalni tiskarski sistem Versafire LV. Po besedah Heidelberga sta bila odločilna dejavnika pri izbiri odlična kakovost tiska in celosten nadzor tiska prek centralnega delovnega sistema Prinect. Aumüller Druck (Regensburg, Nemčija) pa je investiralo v najnovejšo generacijo tiskarskega stroja Speedmaster XL 106.

Na Drupi je Heidelberg prejel tudi večje naročilo kitajske skupine Zhengzhou Shengda, in sicer 15 strojev Speedmaster CX (70 x 100). Thung Hua Sinn, proizvajalec etiket iz Tajske, pa je naročil 38 tiskalnih enot Speedmaster XL 75 in CX 75. Ameriško podjetje Southern Champion Tray se je na Drupi odločilo za nakup novega fleksotiskarskega stroja Boardmaster.

Več informacij na www.heidelberg.com.