Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Voda je naš najpomembnejši vir. Ohranjati jo v tekstilni industriji pomaga Kornit Presto MAX.
Življenje brez vode je praktično nemogoče in dostop do čiste pitne vode je osnovna nuja. Ne le bitja za pitje, temveč tudi industrija uporablja dragoceno vodo, tekstilna industrija jo porabi več kot mnoge druge. Zaradi vse večjih ekoloških pritiskov tudi razvoj grafične opreme sledi tem zahtevam, dokaz je novi Kornit Presto MAX za direktni tisk na tekstil.

#kornit #prestomax #tekstilnitisk #trajnost

Voda kot vitalni vir
Pomanjkanje vode je vse bolj grozeča tema, ki bi lahko prizadela ves svet. Milijarde ljudi že danes nimajo stalen ali vsaj nezadosten dostop do vode. V mnogih primerih so razlog za pomanjkanje vode podnebne spremembe, ekstremna vročina in suša povzročata, da se nekoč bogati vodonosniki izsušijo, viri podzemne vode pa marsikje po svetu usahnejo. Kljub obsežno načrtovanim ukrepom za boj proti podnebnim spremembam se bodo te težave v prihodnosti verjetno še poslabšale.

Obstajajo pa še pomemben drugi vzroki za pomanjkanje vode: kmetijstvo in industrija dobesedno tekmujeta z ljudmi za vse bolj redke zaloge vode. Kmetijstvo predstavlja 70 % porabe sladke vode, ki je prvotnega pomena za pridelavo hrane za stalno naraščajoče svetovno prebivalstvo. Drugi 19 % delež vode pa porabi industrija. V državah brez zaščitnih okoljskih zakonov lahko podjetja porabijo preveč vode kot jo zmore zagotoviti okolje, s čimer lokalno prebivalstvo pogosto prikrajšajo za stalen dostop do čiste vode.

Poraba vode v tekstilni industriji
Proizvodnja tekstila in oblačil je druga najbolj vodno potratna industrija na svetu. Vsako leto porabi skoraj 80 milijard kubičnih metrov vode. Tradicionalne proizvodne metode ustvarjajo ogromne količine odpadkov, odpadnih voda in porabijo prevelike količine virov.

Ekstremna poraba vode je značilna za vsak procesni korak tekstilne proizvodnje, od gojenja bombaža ali proizvodnje sintetičnih vlaken do barvanja in tiska. Samo z barvnim tiskom porabi do 150 litrov na kilogram blaga.

Vsak liter vode, porabljen v tekstilni proizvodnji, prispeva k nadaljnjemu pomanjkanju sladke vode, za katero industrija že danes tekmuje z drugimi industrijami in tudi ljudmi. Jasno je, da tekstilna industrija potrebuje drastično spremembo proizvodnje in posledično načinu ravnanja z vodo.

Manjša poraba vode s Kornit Presto MAX
Sistem Kornit Presto MAX z neposrednim tiskom na tekstil je bil zasnovan z mislijo na dostopnost in trajnost. Inovativna tehnologija ne le omogoča lokalno proizvodnjo oblačil za množične kupce, temveč tudi zmanjšuje ogljični odtis in porabo vode. V proizvodnem okolju je tudi že dokazal pomemben napredek v okviru teh ciljev. Danes s tem sistemom industrija potiska več kot 800.000 kvadratnih metrov blaga na leto. V enakem obdobju s tem inovativnim postopkom tiska tekstila prihranimo 55.771.899 litrov vode v primerjavi s klasičnimi postopki. Z vse več tovrstnimi sistemi v tekstilni industriji pa z dneva v dan prihranimo vse več vode, zmanjšuje se tudi ogljični odtis te proizvodnje.

Varstvo okolja brez kompromisov
Kornit Presto MAX zagotavlja dolgoročno obstojno tiskanje na tekstil in kakovost tega. Zahvaljujoč svoji vsestranskosti lahko obdeluje široko paleto tkanin, na temne in prosojne tkanine lahko izpisuje tudi belo barvo. Barvila oziroma črnila sestojijo iz visokokakovostnih pigmentov, na voljo je tudi posebna serija neonskih barvil. Njegova posebnost pa so tudi številne napredne funkcije, ki omogočajo drugačno aplikacij tekstilnega tiska, med njimi tudi izdelava 3D učinkov z elementi Kornit XDi, ki omogočajo izdelav realne podobe vezenja.

Daljnosežni ekosistem strojev Kornit zaokrožuje vsestranskost in stroškovno učinkovito delovanje. KornitX je v tem napreden sistem za upravljanje poteka dela, ki podjetjem vseh velikosti pomaga preživeti v težkem svetu modne in zahtevam trga vse bolj prilagodljive tekstilne produkcije. Kornit Presto MAX je pri tem točno tisto, kar industrija potrebuje za prihodnost, saj soustvarja spremembe, potrebne za trajnost v tekstilni industriji, hkrati pa s ceno zagotavlja dostopnost, kakovost in raznolikost tovrstne tekstilne produkcije v enem.

Več informacij na www.kornit.com.