Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Screen Europe svoji seriji Truepress Jet 520HD dodaja samodejno umerjanje barv.
Konica Minolta Sensing in Screen Europe sta razvila sistem za inovativno upravljanje barv na sistemih Screen Truepress Jet 520HD. sistem MYIRO bo tako postal univerzalni sistem barvnega upravljanja za vse evropske tiskalnike znamke Screen. Nova programska oprema v kombinaciji s spektrofotometrom za samodejno skeniranje omogoča hitrejše, lažje, natančnejše in zanesljivejše upravljanje barv.

#screen #truepress #myiro #konicaminolta #barvnoupravljanje

Pomemben korak v procesu tiska
Barvna kalibracija je bistvena in zadnji ključni korak v nastavitvi oz. pripravi tiskarskega procesa,« pravi Markus Hitzler, vodja tehnične prodaje grafičnih rešitev pri Konica Minolta Sensing Europe BV. »Ta korak na koncu določa, ali je potencial kakovosti tiska, papirja in črnila v celoti izkoriščen. Pomemben vpliv pa ima tudi na stroške, denimo z optimizirano in optimalno porabo črnila. Samo s popolno kalibracijo stroj natisne točno to, kar si je zamislil oblikovalec,” je še dodal.

Do sedaj so kalibracijo barv na tiskalnikih 520HD operaterji izvajali večinoma ročno, kar je bil zapleten proces s številnimi koraki in možnostmi napak, ki so ga lahko obvladali le izkušeni strokovnjaki barvnega upravljanja. Ta proces je lahko trajal tudi nekaj ur, preden je bil tiskalnik popolnoma pripravljen za barvno korektno produkcijo.

S sistemom MYIRO znamke Konica Minolta – My-Iro se nanaša na japonski pojm "Iro" ali "Colour" – so vsi koraki v procesu kalibracije integrirani v eni programski opremi. Orodje uporabnika intuitivno vodi skozi nastavitev poteka dela za prilagoditev jakosti obarvanja, linearizacije in izdelave profila ICC. Zahvaljujoč novemu spektrofotometru s samodejnim barvnim vrednotenjem so merilni procesi veliko enostavnejši in jih je mogoče izvesti približno štirikrat hitreje v primerjavi s prejšnjim ročnim načinom z uporabo merilne mize. Vsak korak kalibracije poleg časa umeritvenih izpisov traja le nekaj minut, celoten postopek kalibracije pa končan v 30 do 45 minutah. To pomeni, da se v primerjavi s staro rešitvijo za umerjanje prihrani približno 90 minut do dve uri pri enem umerjanju stroja, kar po drugi strani povečuje razpoložljiv proizvodni čas.

Integriran nadzor kakovosti
Največja razlika v primerjavi s prejšnjo različico sistema je standardno vgrajena enota za nadzor kakovosti, ki je skladen z uveljavljanimi tiskarskimi standardi, kot so Fogra PSD, G7 Verify in ISO. Zahvaljujoč spektrofotometru so barvne razlike zaznane v treuntku in preden jih lahko lahko človeško oko. Programska oprema MYIRO sama zazna, kje mora spektrofotometer vrednotiti in posredovati s korekcijami. Zaradi te ravni upravljanja kakovosti in samodejnega prepoznavanja je MYIRO ena najbolj natančnih merilnih tehnologij trenutno na trgu, so prepričani v Screen-u.

V prihodnjih letih bo Screen Europe uvedel univerzalni sistem za umerjanje barv za vse svoje digitalne tiskalnike. Na novo nameščenih 4-barvnih tiskalnikih Truepress Jet 520HD bo zato odslej del standardne konfiguracije paket programske opreme »MYIRO tools for SCREEN« in spektrofotometer »MYIRO-9«. V letu 2023 bo možna uporaba sistema MYIRO tudi za serijo tiskarskih sistemov Truepress Jet L350UV.

Več informacij na www.screeneurope.com in www.konicaminolta.si.