Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Kyocera je predstavila brizgalni tekstilni tiskalnik Forearth.
Korporacija Kyocera je predstavila novi tiskalnik Forearth, ki so ga zasnovali tako, da pri tisku blaga skoraj v celoti odpravi porabo vode, s čimer prispeva k zmanjšanju vpliva modne industrije na okolje. Pričakovanja so velika, saj tiskalnik prinaša tehnologijo, ki bo izdatno prispevala k odpravi onesnaževanja vode, povezanega s tiskanjem, ki je že dolgo problem v tekstilni in oblačilni industriji.

#kyocera #xenonforte #forearth #tekstilnitisk #brizgalnitisk #trajnost

Tradicionalni analogni tisk na tekstil porabi veliko vode, zlasti v postopkih pranja in obdelave s paro. Zato je onesnaženje odpadnih voda zaradi tiskanja na tkanine dolgotrajna težava po vsem svetu. Poleg tega so tudi odpadki, ki nastanejo zaradi množičnega odlaganja ponošenih ali drugače zavrženih oblačil, še dodatna okoljska skrb, zato sta tekstilna in modna industrija pa pod pritiskom, da nemudoma ukrepata in ublažita ta problem. Kyocera je v ta namen razvila novi brizgalni tekstilni tiskalnik Forerath, ki združuje patentirane brizgalne tehnologije in črnilo, ki bodo prispevali k reševanju okoljskih problemov povezanih z barvanjem oziroma tiskom tekstila.

Glavne lastnosti Kyocerinega brizgalnega tekstilnega sistema Forearth
  • Koncept tiska brez vode – dramatično zmanjša porabo vode pri tisku na tekstil.
  • Svoboda ustvarjanja – patentirano pigmentno črnilo omogoča na otip mehke natise in visoko obstojnost na številnih vrstah tkanin.
  • Tiskanje na katerikoli lokaciji – tiskanje na tekstil ni več odvisno od vodnih virov. Podjetja lahko optimizirano načrtujejo tako količino proizvodnje kot tudi izberejo optimalno lokacijo proizvodnje in tako prihranijo pri zmanjšanju logističnih stroškov, časa in presežnih zalog. 
Tiskanje brez vode
Na splošno se v tisku na tekstil uporablja barvno črnilo*1 , ki zahteva veliko količino vode za postopke obdelave, kot sta parjenje in pranje. Forearth je tiskalni sistem »vse v enem«, ki uporablja novo edinstveno pigmentno črnilo*2, tekočino za predhodno obdelavo in sredstvo za končno obdelavo, ki se nenehno v istem zaporedju odvajajo iz glave brizgalnih tiskalnikov. Ta sistem odpravlja predhodne in naknadne postopke, ki so potrebni za običajno barvno tiskanje tekstila, in pri tem zmanjša porabo vode za 99 %*3. Poleg tega nova rešitev za tiskanje prispeva k zmanjšanju porabe energije in emisij CO₂, saj ne potrebuje opreme, ki se uporablja za postopke predhodne in naknadne obdelave tiska na tekstil.

*1 Barvno črnilo: barvilo s finimi delci barve, raztopljenimi v vodi, ki se potiska z impregnacijo blaga z barvo.
*2 Pigmentno črnilo: Barva z velikimi delci barve, ki se ne topijo v vodi, ki se odtisne tako, da se prilepi na površino tekstila.
*3 Na podlagi raziskave KYOCERA (2022). *Referenca o porabi 153 L vode pri analognem tekstilu z barvilom: Kujanpää, M. & Nors, M. (2014). Okoljska učinkovitost prihodnjega digitalnega tiska na tekstil. VTT Technical Research Center of Finland. VTT Customer Report Vol. VTT-CR-04462- 14


Svoboda ustvarjanja
Običajni digitalni tisk z barvilom zahteva različne vrste barvil za različne tkanine iz različnih vlaken. Forearth z uporabo Kyocerine edinstvene tehnologije črnila in znanja združenega v novem sistemu tiska »vse v enem« rešuje tipične težave pigmentnega tiska, kot so slabši razvoj barv, obstojnost in trd občutek na otip. Forearth omogoča zelo natančno in podrobno tiskanje na različne tkanine, od bombaža, svile in poliestra do najlona in mešanih tkanin na eni sami napravi za tiskanje. Tiskanje je prilagojeno tudi širokemu spektru kategorij, od ženske mode in športnih oblačil do oblačil za dojenčke in hišnega tekstila.

Tehnične lastnosti sistema Forearth
Tiskalni del sestoji iz brizgalne enote z do 18 brizgalnimi glavami, ki uporabljajo Kyocerina pigmentna črnila na vodni osnovi. Hitrost tiska znaša do 250 m²/uro, njegova ločljivost pa največ 600 x 600 dpi. Tiskalnik lahko izpisuje z do 8 barvnimi kanali (CMYK + dodatne posebne) na blago širine največ 1.850 mm, pri tem širina izpisa znaša 1.800 mm.

Sejem ITMA 2023
Kyocera bo prvič zunaj Japonske predstavila Forearth na sejmu ITMA 2023, največjemu mednarodnemu sejmu opreme za tekstilno in modno tehnologijo, ki bo od 8. do 14. junija v Milanu (Italiji). Kyocero bo na voljo na razstavnem prostoru E301 v hali 7. Poseben dogodek za medije bo 8. junija ob 14. uri (CET) v sobi GAMMA 5 v drugem nadstropju sejmišča Fiera Milano.

Prijava na dogodek

Več informacij na www.xenon-forte.si.