Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Serija AccurioJet KM-1e izpolnjuje zahteve glede uporabe mineralnih olj na embalaži. (Vir: Konica Minolta Slovenija)
Konica Minolta je tiskarjem, ki se soočajo z vse strožjimi evropskimi predpisi, s preverjenimi rezultati testov, ki potrjujejo, da njena nagrajena tehnologija digitalnega tiska serije AccurioJet KM-1e izpolnjuje zahteve glede vsebnosti mineralnih olj, ki so veliko nižje od smernic za sekundarno embalažo živil, dala novo upanje.

#konicaminolta #accuriojet #embalaza #zivila #varnost #mineralnaolja

Konica Minolta z UV LED digitalnim brizgalnim tiskarskim strojem B2, katerega se je zaradi številnih možnosti uporabe prijelo ime "švicarski vojaški nož za tisk", je prepoznan po neverjetni stabilnosti, vsestranskosti, barvni natančnosti in tudi varnosti živilske embalaže.

Modela KM-1e HD in KM-1e sta prestala strogo testiranje, ki ga je opravil PiCA (Prüfinstitut Chemische Analytik GmbHH). Barvila - HS101K, HS101C, HS101M in HS101Y - izpolnjujejo zahteve francoskega odloka o mineralnih oljih v embalaži. Posebni predpisi so odlok št. 2020-1725 z dne 29. decembra, določeni v členih C. 543-45-1 in D. 543 okoljskega zakonika. 

Vse od januarja 2022 so v Franciji prepovedana mineralna olja na embalaži, predpis, ki je bil leto pozneje razširjen tudi na oglaševalsko gradivo in kataloge za komercialne promocije. Od januarja 2025 bodo v Franciji prepovedana tudi mineralna olja, ki se uporabljajo za tisk, namenjen širši javnosti.

Snovi, za katere že velja prepoved, so aromatski ogljikovodiki (MOAH) mineralnega olja, sestavljeni iz 1 do 7 aromatskih obročev in nasičeni ogljikovodiki (MOSH) mineralnega olja s 16 do 35 ogljikovimi atomi. Ti predpisi o črnilu bodo od začetka leta 2025 še strožji.

Vendar so laboratorijski strokovnjaki iz berlinskega laboratorija PiCA potrdili, da so rezultati testiranja vzorcev materiala na tiskarskih strojih Konica Minolta AccurioJet KM-1e in KM-1e HD izpolnili zahteve: "Pri analizi specifične migracije 23-S170-0010B do -0010D niso bili zaznani niti alifatski (MOSH) niti aromatski ogljikovodiki (MOAH). Zato ni pričakovati prenosa ogljikovodikov mineralnega olja iz embalaže v živilo."

Bojan Zupančič je dejal: "Dejstvo, da naši vodilni tiskarski stroji serije AccurioJet KM-1e UV-LED B2+ izpolnjujejo zahteve predpisov za mineralna olja na sekundarni embalaži za živila, še enkrat potrjuje našo neomajno zavezanost trajnosti in pomoči strankam, da vidijo potencial digitalnega tiska v embalaži."

"Tiskarska podjetja se soočajo z vse strožjimi evropskimi predpisi, od katerih jih veliko že v veljavi, ki bodo negativno vplivali na vse več podjetij, če ta ne bodo ustrezno ukrepala. Predpisi o mineralnih oljih na embalaži bodo verjetno postali strožji tudi v drugih državah. Zato vabim podjetja naj se obrnejo na nas in pomagali jim bomo ohraniti skladnost s predpisi, ki se bodo od naslednjega leta še zaostrili." Bojan Zupancic, vodja prodaje za industrijski in produkcijski tisk, Konica Minolta Slovenija

Konica Minolta s serijo sistemov za tisk AccurioJet KM-1e združuje lastnosti ofsetnih tiskarskih strojev in najnovejše digitalne tehnologije. Med priznanji so mednarodna akreditacija TÜV Rheinland za otrokom varne igrače, Buyers' Lab International (BLI) Pacesetter Award nagrada in nagrada za najboljši barvni B2+ sistem za tisk, ki jo podeljuje združenje European Digital Press (EDP).

Več informacij na www.konicaminolta.si.