Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Biološko razgradljiv, hitro sušeč se in brez vonja. (vir: Ricoh)
Podjetje Ricoh je razvilo barvilo na rastlinski osnovi za bolj trajnostno komercialno tiskanje in tiskanje embalaže. Rastlinsko barvilo je naslednik oljnega, ki ga je podjetje Ricoh razvilo v sodelovanju z nemškim proizvajalcem opreme za dekorativni tisk Olbrich.

#ricoh #kapljicnitisk #rastlinskobarvilo

Po navedbah podjetja Ricoh je bil v razvoju novega barvila poudarek na visoki odpornosti tega na drgnjenje in izboljšanih lastnostih izpisov na rjavem in belem valovitem kartonu ter običajnem kartonu.

Barvilo naj bi odlikovalo hitro sušenje, zato za fiksiranje ali sušenje izpisov s toploto ni več potrebno. Rastlinsko olje, kot sestavni del novih barvil, naj bi učinkovito prodiralo v porozne materiale, pri tem pa pigment ohranjalo blizu površine. To odpravlja potrebo po naknadnem sušenju, kar zmanjšuje tudi porabo energije. Ker se za izdelavo barvila ne uporabljajo monomeri, je ta tudi brez vonja in varen za uporabo v živilskih aplikacijah tiska.

Barvilo je tudi biološko razgradljivo in naj bi bilo primerno tudi za postopke recikliranja oziroma učinkovito razbarvanje. Ker barvilo ni na vodni osnovi za njegovo obstojnost niso potrebni dodatki, kot so biocidi.

Varčnejša uporaba
Nova barvila po navedbah proizvajalca zaradi rastlinske osnove zagotavljajo tudi lažje čiščenje izpisnih glav, manj verjetno je tudi njihovo mašenje tudi pri daljšem odprtem času. Posebnost je tudi njihovo dobro prekrivanje, saj s 50 odstotki manj porabljenega barvila dosežemo identično optično jakost obarvanja. Za regijo EMEA je že na voljo.

Več informacij na www.ricoh-europe.com.