Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
VPF in Gmund Papier ponudila samolepilni etiketni papir, izdelan iz konopljinih vlaken.
Podjetje VPF, nemški specialist za lepilne materiale, je v sodelovanju s proizvajalcem papirja Gmund Papier razvilo samolepilni etiketni papir, ki je v celoti izdelan iz konopljinih vlaken. Po navedbah proizvajalca je nov papir odlična alternativa klasičnim etiketnim papirjem iz celuloznih vlaken.

#vpf #gmundpapier #etiketnipapir

Nov papir ima gramaturo 120 g/m2 in v celoti sestoji iz vlaken evropske industrijske konoplje. Na otip je mehek, po navedbah proizvajalca pa zagotavlja odlično tiskarsko izkušnjo in omogoča krožno gospodarjenje.

VPF je za novi etiketni papir Gmund Hemp (VPF 10555) uporabil UV lepilo HM716UV z nanosno maso 25 g. Zaradi močnega končnega oprijema je novi atiketni papir kljub razmeroma visoki gramaturi moč zanesljivo lepiti tudi na skoraj vse zahtevnejše podlage.

Za še bolj okolju prijazen izdelek so pri VPF za nosilni sloj etiketnega papirja uporabili recikliran papir (NSA700-476), ki je v 70 odstotkih izdelan iz obnovljivih surovin.

Konoplja je ena od najstarejših gojenih rastlin, ki se je že v preteklosti uporabljala za proizvodnjo papirja. Gutenbergova Biblija iz leta 1455 je bila izdelana iz tovrstnega papirja in do približno leta 1880 je bilo z njim zadovoljenih 75 do 90 odstotkov vseh svetovnih potreb po papirju. Za razliko od rasti dreves konoplja raste hitreje, gojenje je enostavno, pridelek pa je v celot izkoriščen. Polje industrijske konoplje ima tudi štiri- do petkrat večji donos kot enako velik gozd. Konoplja v enem letu zraste do štiri metre v višino in se lahko žanje trikrat na leto, pri čemer proizvede več biomase kot kateri koli drug domači pridelek.

Več informacij na www.vpf.de in www.gmund.com.